ШОК! След изборите - драстично повишаване на цената на тока

Нещата в цялата енергетика отиват все по-зле и по-зле

Нещата в цялата енергетика отиват все по-зле и по-зле. Това каза Валентин Николов, народен представител от ПП ГЕРБ по време на пресконференция.

„Знаете, че първи приоритет не само на правителството на ГЕРБ, но и на това правителство трябва да бъде удължаването на ресурса на 5 и 6 блок, но те трябва да се финансират. Затова приветстваме и одобряваме – да може дивидента, който да може да удължи АЕЦ „Козлодуй” на БЕХ да се опрости, за да може тези пари да участват в удължаването на ресурса на 5 и 6 блок. Износът към момента е 500 милиарда – това е големият износ, който отпуши това правителство. Към момента 500 мегавата е износът на България към съседни страни, което неименуемо води след себе си големи дефицити по темата, защото би трябвало износът, заедно с прибавената стойност, който се внася в икономиката и най-вече в енергетиката да покрие тези дефицити, които съществуват в енергийния пазар. Да, обаче – не могат да ги покрият ”, каза Валентин Николов. По думите му, това означава, че след изборите можем да очакваме драстично повишаване на цената на тока.

„Не знам какви ресурси и запаси в енергетиката търсят, при условие, че няма дружество, което да има добри финансови резултати – няма нито едно такова. Може би само „Булгаргаз” и то благодарение на това, че правителството на ГЕРБ успя да намали с много цената на газа и позволи на дружеството да реализира по-добри резултати ”, обясни Николов.

„За седми блок – правителственото решение от 11 декември 2013 година, беше за преговори с Тошиба. Тошиба в момента по наша информация се оттегли – с кого тогава водят преговори, не трябва ли да се измени това решение на Министерски съвет. Има много въпросителни – ще има ли държавна гаранция за 7 блок, нещата може да станат такива, каквито бяха за 7 блок на Белене, за съжаление, защото това решение беше взето от правителството на ГЕРБ и ние смятаме това наше дете да бъде отгледано докрай, но до каквото се докосне това правителство всичко умира”, каза Валентин Николов.