The Telegraph: Путин губи контрола над конфликта, предупреждава Уилям Хейг

„По всичко изглежда, че руснаците са загубили играта, което започнаха в Украйна”

Авторитетът на руския президент над сепаратистите, които отказаха да отложат референдума, е под съмнение, заяви британският външен министър Уилям Хейг пред британското издание The Telegraph, цитиран от агенция "Фокус".

Според Хейг, отказът на проруските сепаратисти да последват призива на Москва да отложат вота за независимост от Украйна, планиран за неделя, показва, че Владимир Путин губи контрола над конфликта. В сряда, в опит да разсее напрежението със Запада, Путин призова за отлагане на гласуването, но предложението му бе бързо отхвърлено от лидерите на самопровъзгласилата се Донецка народна република, които обещаха да изпълнят първоначалните си планове относно вота в неделя.

Неподчинението, демонстрирано от проруските агитатори, в отказа да приемат заповеди от Москва, предизвика Хейг да постави под съмнение авторитета на Путин да контролира събитията в Източна Украйна.

„По всичко изглежда, че руснаците са загубили играта, което започнаха в Украйна”, каза британският министър пред британското издание. „Президентът Путин изглежда е освободил сили, които изглежда не е в състояние да контролира. Въоръжени главорези с модерни оръжия увеличават напрежението и подсилват омразата. Смъртните случаи в Мариупол, Славянск и Одеса са ясно предупреждение, че този план излиза извън контрол”, добави британският външен министър, който прекара по-голямата част на последната седмица в обиколка в Източна Европа в рамките на усилията за демонстриране на подкрепа на страните, които се чувстват заплашени от войнственото поведение на Русия спрямо нейните съседи, пише вестникът.