Нуждаем се от политика по доходите

От АБВ категорично не одобряваме липсата на парламентарна, национална позиция


Твърденията, че България трябва да задържи доходите ниски, за да бъде конкурентоспособна, са неверни и вредни за страната ни. Това каза Константин Проданов, кандидат за евродепутат от Националната гражданска инициатива АБВ пред БНТ, съобщиха от пресцентъра на АБВ. Време е да сложим край на празните обещания и да започнем работата по конкретните мерки за изход от кризата. Той е възможен, но няма да е бърз и всеки, който твърди обратното или не разбира достатъчно ситуацията, или лъже. Това заяви по време на дебат в ефира на БНТ кандидатът за евродепутат от листата на АБВ Константин Проданов. По думите му, България се нуждае от коренна промяна на икономическия си модел.

Той трябва да бъде преструктуриран от производство на суровини към продукти с висока добавена стойност, посочи Проданов. Според него страната ни трябва да приложи и нов подход при разпределението на средствата от ЕС. Те трябва да отиват при повече представители на малкия и среден бизнес и дребни селскостопански производители, както и към сектори, които преработват продукция, посочи той. Според Константин Проданов, държавата трябва да поеме своята отговорност и да започне да инвестира в родната икономика. Това може да стане чрез вземането на заем с ниска лихва под 2 процента, който да бъде инвестиран в определени, избрани чрез широк политически и експертен консенсус сектори на индустрията, особено в областта на високите технологии. Средствата могат да бъдат отпускани чрез Насърчителна банка или от специално създадена държавна инвестиционна компания с независимо избрано чрез международен конкурс ръководство и под прекия надзор на синдикати, работодатели и независими медии. Нуждаем се и от конкретна политика по доходите, посочи още Проданов.

Той бе категоричен, че твърдението “ниските доходи правят България конкурентоспособна и привлекателна за инвеститорите“, са неверни и вредни за страната ни. „Абсолютно всички икономически разчети показват, че доходите в България спрямо това, което произвеждаме са много подценени. Трудът е драстично подценен. Това води до бедност, до неравенство, до деформиран политически процес. Давам ви конкретна цифра. Ако видите почасовото разпределение на заплащането в България спрямо средното в ЕС, сме на 15 процента, а произвеждаме 47 процента от БВП спрямо това, което е в ЕС. Хайде сега, задайте си въпроса, защо един български инженер, например, тук получава 300 евро. Заминава в Германия и там получава 3000“ , посочи Проданов. В отговор на въпрос, свързан с поредното намерение на ГЕРБ за вот на недоверие на тема енергетика и конкретно провалът на „Южен поток“, Константин Проданов посочи, че един такъв вот цели единствено предизборна политическа гимнастика, без никаква реална цел. От АБВ категорично не одобряваме липсата на парламентарна, национална позиция, както по отношение на кризата в Украйна, така и за бъдещето на „Южен поток“, който е от огромно значение за страната ни, посочи в заключение Проданов.