Образованието е на път да последва трагичната съдба на здравеопазването и социалната сфера

Българското образование е на път да последва трагичната съдба на здравеопазването и социалната сфера и съвсем скоро ще катастрофира. Това заяви в предaването „Това е България“ на Радио „Фокус“ доцент Георги Вълчев от АБВ. Според него проблемите в системата са много и няма как да бъдат решени само чрез икономически подход. По думите му състоянието на образованието все още не е толкова лошо, но е не път да последва трагичната съдба на здравеопазването и социалната сфера, което означава и разпад на държавността.

„Трябва да се подчертае ясно и точно, че ако образованието в следващите години не стане истински държавен приоритет, то действително ще катастрофира и ще ни отдалечи на светлинни години от досегашните ни завоевания в тази сфера и от сравняването на България с развития свят“, допълни Вълчев.

Според него в следващите 5-6 години страната ни ще изпита изключително остър дефицит на учители в началната и средната степен на образование. Същото след 10-15 години ще се случи и с преподавателите в сферата на висшето образование, категоричен беше Вълчев. Той каза още, че трябва да се предприемат редица промени в законодателството, да се оправи хаоса от несъвместими помежду си наредби и правила, да се създаде възможност за кариерно развитие на българските учители и да има уважение към тях от страна на политиците. Образоването не е ценност за младите българи, тъй като днес „улицата“ е победила класната стая, допълни Вълчев.