М. Габриел: От решаващо значение е правителството да има ясен ангажимент и да работи с хората

Грижата за децата с увреждания е приоритет за следващия програмен период

„Деинституционализацията е един от добрите примери за грижата за децата. Европейската комисия наблюдаваше усилията на България и даде положителна оценка на стратегията за деинституционализация, изготвена от правителството на ГЕРБ. Започналата реформа в страната ни беше една от най-напредналите в ЕС, но в момента липсва политическа воля за продължаването й“. Това заяви днес в Луковит кандидатът за евродепутат от листата на ПП ГЕРБ Мария Габриел, която посети център за настаняване от семеен тип в града. В посещението участва и председателя на Националния предизборен щаб на ПП ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов и народните представители от ГЕРБ Николай Нанков и Корнелия Маринова.

Според Мария Габриел понастоящем само неправителствените организации работят в посока деинституционализация. „От решаващо значение е правителството да има ясен ангажимент и то да работи с хората, които ще се възползват от услугите – децата, семействата, институциите. Европейският социален фонд предвижда 20% за социално включване и това трябва да бъде приоритет за следващия програмен период“, допълни Габриел.

“Най-големият проблем от днешното управление на държавата е, че не можем да се възползваме пълноценно от европейската солидарност заради нарушаване на европейските правила. На 25 май имаме възможност да поправим това, като излезем масово да гласуваме”, коментира заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той обясни, че в листата на ГЕРБ са доказани специалисти, уважавани на европейско ниво, които дават алтернативата на днешното управление.
Социалната услуга е разкрита в Луковит по проект „Дом и подкрепа за всяко дете”, по който са изградени два центъра. Проектът е осъществен с безвъзмездна финансова помощ по Програма за развитие на селските райони, мярка 321 „Основни услуги за икономиката и населението в селските райони“, като общата стойност на инвестицията възлиза на 1 862 000 лв. Проектът е в изпълнение на Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България“, приета от правителството на ГЕРБ.