Управляващите опитват да ни направят 100% енергийно зависими

Кандидатът за евродепутат от ГЕРБ Андрей Ковачев се срещна със столичани на площад "Славейков"

В момента управляващите се опитват да направят България напълно енергийно зависима. Това заяви днес пред столичани вторият в евролистата на ГЕРБ за предстоящите избори Андрей Ковачев. Днес той се срещна с граждани на площад "Славейков" в София.

"Това, което наблюдаваме е, че България не само е зависима над 90% от един енергиен източник, а сегашните управляващи се опитват да ни направят 100% зависими", каза Ковачев.

По думите му, вместо да работи за по-голяма независимост на страната и диверсификация на енергийните източници, кабинетът се опитва да обслужва явно небългарски интерес - чрез неспазването на европейското законодателство при строителството на "Южен поток" и чрез популистичното говорене за АЕЦ "Белене".

"България трябва да развива собствени енергийни ресурси, да търси други източници", е мнението на кандида за евродепутат.

Той е убеден, че страната ни може да постигне енергийна независимост - "използвайки Европейския съюз и европейската солидарност, ускорявайки строителството на двупосочните интерконекторни връзки със съседните ни страни, както и чрез работа с Европейската комисия и започване на дебат за възможности за общи договори на Европейския съюз с доставчиците на енергийни източници".

„Нашите политически опоненти спекулират с една тема, а именно темата за Русия. Много ясно казваме, че ние искаме едно стратегическо, взаимноизгодно сътрудничество с Русия. Тя е много важен партньор на Европейския съюз. България има своите исторически връзки с Русия и това не може да бъде забравено. Но България и Европейският съюз имат своите собствени легитимни интереси и с право трябва да ги защитаваме. Това е важно да се разбере. Не трябва да се опитват да ни разделят на кой кого харесва или не харесва, на русофили и русофоби“, коментира кандидатът за евродепутат от листата на ПП ГЕРБ Андрей Ковачев. Според него трябва да търсим взаимоизгодно сътрудничество.

Кандидатът за евродепутат от ПП ГЕРБ призова гражданите да гласуват на 25 май, защото България наистина няма време за губене. "Започнахме в правилната посока, но бяхме спрени по много непочтен начин от сегашните управляващи. Спомнете си аферата "Костинброд" и тежката предизборна манипулация, която те извършиха тогава. Предсрочни избори ще могат да се предизвикат само чрез победа на ГЕРБ на предстоящите европейски избори", категоричен бе Андрей Ковачев.