Цветанов: В момента имаме един огромен дефицит и никаква подготовка за новия програмен период

Зам.-председателят на ГЕРБ, евродепутати и народни представители от партията разговаряха с представителите на бизнеса в Бяла Слатина

Заместник-председателят на ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб Цветан Цветанов, кандидатите за евродепутати Андрей Ковачев, Владимир Уручев и Ева Паунова проведоха среща с бизнеса в Община Бяла Слатина, Oбласт Враца. Те бяха придружавани от народните представители от областта Тотю Младенов и Петя Аврамова.

Цветан Цветанов призова присъстващите да направят правилния избор; да се възползват от най-свещеното си си конституционно право - да дадат своя вот за бъдещето на България. "Политиката и политическата стабилност е по-важна дори и от икономическата криза. Защото, когато има политическа стабилност, се знае какви са прогнозите и какви са перспективите в 5-10 годишен план. Ако всяка година се сменят правилата на играта, бизнесът ще се отдръпне и ще търси реализация някъде в Европа“, заяви Цветанов. Заместник-председателят на ГЕРБ подчерта, че партията винаги се е старала максимално да развива регионите в България,  доказателство за това са приоритетите, заложени в управленската програма през 2013 г. беше именно развитието на Северозапада.

"Убеден съм, че при един нов мандат, това ще се случи. Томислав Дончев, който обича този регион и Владо Уручев, който е произлязъл от тук, както и останалите кадърни еврокандидати на ГЕРБ Андрей Ковачев и Ева Паунова - всички те ще бъдат силният глас на България е Европа",  категоричен беше Цветанов.

"Дали успяхме да се възползваме от европейската солидарност? Към края на мандата на Тройната коалиция през 2009 г. средствата, които бяха договорени и изплатени& по оперативните програми бяха под 1%. Това, което успяхме да направим по време на мандата на ГЕРБ, в условията на тежка икономическа криза в - същият процент на изплатени и договорени средства да бъде 34 %", припомни Цветанов. По думите му в голямата си част това е заслуга на водача на листата Томислав Дончев. Цветан Цветанов обясни, че в края на мандата на ГЕРБ са били договорени всички оставащи проекти, които е трябвало да бъдат изпълнени в стария финансов програмен период. "За голямо съжаление, това, което в момента имаме е един огромен дефицит, липса на експертиза и никаква подготовка за новия финансов програмен период, който стартира на 1 януари 2014 г.", подчерта зам.-председателят на ГЕРБ. Цветанов посочи, че хората от бизнеса са тези, които също могат да се възползват от тези оперативни европейски пари. „По програмата „Конкурентоспособност“ имаше много фирми, които успяха да кандидатстват и да вземат безвъзмездни средства от Европейския съюз. Делян Добрев успя да оптимизира работата и действително да се договорят и подпишат договори за над 5-600 млн. лв.“, обясни Цветан Цветанов. Той каза, че срещата е важна за него, защото смята, че е по-добре  да бъде проведен неформален разговори с всеки. „Вие сте хората, които могат да дават идеи, а ние сме тези, които да се вслушват в думите и да работим чрез диалог заедно. В момента популизмът е много по- голям, особено преди избори. Вие сте работодатели и знаете, че без работеща икономика и без печеливш бизнес няма как да се осигурят обещаваните от БСП работни места и увеличени заплати“, каза още Цветанов.