Вестниците в Петък, 9 май

Ракета срещу градушка удари къща край Сливен

 


Защо са малки пенсиите
24 часа
Bъпреки че предизборната кампания е за Европейския парламент, по предизборни събрания валят обещания към пенсионерите - от безплатни лекарства до по-високи пенсии и намаляване на възрастта за пенсиониране, която била вдигната много през последните години. Накратко, на най-масово гласуващата група в България отново се пробутват обещания, които няма как да се случат. Поради което няма да е лошо да си припомним някои истини и факти за пенсионната ни система.


Жалба спира третия лъч на метрото
24 часа
Жалба спря временно процедурата за избор на изпълнители, които да строят част от третия лъч на метрото.
Поръчката беше обявена в края на март. Тя е за централния подземен участък от третия лъч, който е с дължина 7 км и има 7 метростанции. Те са по трасето: бул. "Вл. Вазов", ул. "Проф. Милко Бичев", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", Орлов мост, бул. "В. Левски", бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Прага", ул. "Г. Софийски", ВМА, кръстовището на булевардите "България" и "Гешов", ул. "Кюстендил" и ул. "Житница". Изграждането на участъка ще се финансира от новата оперативна програма "Транспорт" и по план строителството трябва да започне в края на годината..


Ракета срещу градушка удари къща край Сливен
Труд
"Ракета за градушка се разби в покрива на къщата ни!", разказаха потресените съпрузи Георги и Иванка Борисови от сливенското село Злати войвода.
"Беше по празниците, на 4 май. Обядвахме в лятната кухничка до къщата, когато се чу силен трясък!
Докато се окопитим, комшиите почнаха да крещят: "Къщата ви гори! Къщата ви гори!", разказа Георги.
Излезли навън и гледат: на покрива и на плочата над входната врата на втория етаж на къщата - огън!


Северозападът трябва да умре
Труд
Чакам с нетърпение да дойде денят, в който ще умра, за да се родя. Тази житейска сентенция е родена във Враца - столицата на Северозападна България. Най-бедният район в България и в целия Европейски съюз. Лирическият герой, изрекъл тези съкровени думи, иска да каже, че толкова му е писнало да живее в мизерия, безработица и безперспективност, че единственото му спасение е да умре. Именно тогава той ще се освободи от мъките си и ще се почувства като новороден.


БГ милионер се става на 49 г.
Стандарт
Мъж на 49 г. от София с годишен доход от над 6 млн. лв. Това е средната възраст на българския милионер в топ 10 на хората, обявили най-високи доходи от 2013 г. 147 души са изкарали над 1 милион според обработените досега данъчни декларации за миналата година, сочат данните на Националната агенция за приходите. Общата сума на доходите им е 305,3 млн. лв. София е първенец с 66 милионери, следва Варна с 15 и Бургас с 11. В първата десетка има само една дама, а номер 1 по заможност е зодия Дева. Бургазлия на 61 години е изкарал най-много пари - 13,6 млн. лв., от продажба на имущество.
Над 114 млн. лева са заплати по трудови или мениджърски договори. Сред най-младите в класацията е 31-годишен столичанин, който заема пето място с 4,7 млн. лева.


Тел. 112 остава в МВР
Стандарт
Под чия шапка да е спешният телефон 112? Този въпрос разпали страстите в парламента вчера по време на дебатите по закона за МВР. Предложението на ГЕРБ номерът да остане в министерството бе отхвърлено. Това доведе до притеснения, че телефонът ще става агенция. "Спешният номер 112 остава под шапката на МВР", отсече пред "Стандарт" депутатът от БСП и председател на вътрешната комисия в Народното събрание Атанас Мерджанов.
Той допълни, че телефонът ще остане в Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". От ГЕРБ алармираха още, че със закона се отнема и специалният статут на Медицинския институт и МВР болницата ще се приравни с всички други.


Печатат бюлетините с „Биг брадър" в БНБ
Монитор
Бюлетините за предстоящия на 25 май евровот вече се печатат в БНБ, но под строгия контрол и зорко наблюдение от страна на ЦИК. Членове на изборната администрация всеки ден ходят поне по два пъти за да се уверят на място, че всичко върви по правилата за отпечатване на ценните книжа и няма скрити допълнителни бройки. За извънредните мерки съобщиха вчера говорителите на ЦИК Камелия Нейкова и Александър Андреев. Те са предприети, за да не се повтори скандалът от парламентарните избори миналата година, когато в печатницата в Костинброд бяха спипани стотици хиляди незаконни бюлетини, подредени дори в кашони за разпращане в страната и чужбина.


Държавни енергийни фирми са пред финансов колапс
Сега
Финансовите отчети на държавните предприятия за първата четвърт на 2014 г. вече са публикувани - с някои смущаващи изключения. От данните става ясно, че в държавната енергетика текат процеси на задлъжняване, а под шапката на Българския енергиен холдинг (БЕХ) се прехвърлят колосални суми в опит да бъдат спасявани дъщерни дружества в окаяно състояние.


ВМЗ продължава да трупа загуби и дългове
Капитал дейли
Държавната компания "Вазовски машиностроителни заводи" (ВМЗ) има спад на продажбите и свита загуба през първото тримесечие на тази година, но се надява на нови перспективи. Това става ясно от отчета и доклада за дейността му към края на март, които са първият официално публикуван документ за финансовото състояние на оръжейния производител. Досега ВМЗ не е обявявал никакви данни за продажби, разходи и задължения извън спорадично споменаваните от министерството на икономиката, което е и основният му акционер. Аргументите бяха, че заводът е за специална продукция и публикуването на отчет ще наруши тайните му и ще попречи на дейността му. В същото време с непубликуването на отчет се нарушаваше законът, който изисква всяка държавна компания да обявява резултатите си на тримесечие.