Кафето - приятел или враг?

Ако не прекалявате с количеството, няма да имате проблеми

Кафето е сред любимите ни напитки. Мнозина от нас посягат към него веднага щом се събудят, а ако случайно не успеят да отпият поне няколко глътки, цял ден не може да се говори с тях. Полезно или вредно е кафето е тема, която е обсъждана много пъти, но така и няма верен отговор. Защото може да бъде и едното, и от другото. Най-вече зависи от количеството, но разбира се и от качеството на самото кафе.

Ето няколко "за" кафето:
1. Подобрява паметта и съсредоточеността
Когато пийнете кафето си сутрин, вече сте в кондиция, нали? Това е така, защото то наистина подобрява паметта и ви помага да сте по-съсредоточени. Това важи още повече, ако го комбинирате с нещо сладко. Разбира се, това не означава, че трябва да се наливате с кафе цял ден, защото ефектът няма да е същият.

2. Предпазва от болести
Да, кафето се бори със свободните радикали. То съдържа над 1000 натурални съставки, които са изключително полезни за организма и го предпазват от различни болести. Едната от тях е диабет. Учени установили, че хората, които редовно пият кафе, много по-рядко хващат коварната болест.

3. Помага за доброто ви настроение
Ритуалът със сутрешното кафе е незаменим. Ако ви го отнемат, това няма да подобри настроението ви, нали? Не е нужно да се лишавате от тази радост, но още веднъж казваме - ключът е в количеството. Особено вечер го избягвате, защото няма да можете да заспите. За сметка на това сутринта ще ви помогне да се събудите.

И няколко "против".
1. Образува киселини в стомаха
Прекомерното пиене на кафе може да е проблем за хората, които страдат от гастрит. За тях се препоръчва да не пият кафе на гладно, а първо да закусят.

2. Повишава риска от остопороза
Употребата на кафе може да доведе до отделянето на повече калций чрез урината, а това води до остоепороза. Но вместо да се лишавате от кафе, по-добре компенсирайте като пиете повече мляко. Така няма да имате никакви проблеми.

3. Може да доведе до напълняване
Споменахме, че често върви със сладко, но това не е добре за килограмите. Тъй че, ако имате наднормено тегло, внимавайте. А и когато енергията от кофеина се изчерпи, имаме желание за мазно. Затова контролирайте желанията си за храна и няма да имате проблем.