Прокуратурата повдигна обвинения на началника на кабинета "Орешарски"

Мария Дивизиева умишлено е улеснила измама с ОП "Административен капацитет"

Военно-окръжна прокуратура – София повдигна обвинение срещу Мария Дивизиева, началник на кабинета на министър-председателя на Р България, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Дивизиева е обвинена за това, че в периода 29 април 2009 – 26 ноември 2009 г. умишлено е улеснила в качеството си на помагач, Петър Петков, председател на Военно-апелативния съд, да предостави неверни сведения пред Дирекция ОПАК.

Неверните сведения са отразени в Окончателен технически доклад от 26 ноември 2009 год. и приложените към него документи, че по проект "Информационна система за прозрачност на военните съдилища" са проведени процедури за избор на изпълнители по Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки. По посочения проект обществени поръчки не са били провеждани. Мария Дивизиева е съдействала чрез съвети, разяснения, обещание да се даде помощ след деянието и отстраняване на спънки - престъпление по чл. 248а, ал. 3 вр. ал. 2 пр. 1 вр. чл. 20 ал. 4 от НК.

Прокуратурата е уведомила председателя на ДАНС за повдигнатото обвинение с оглед допуска до класифицирана информация на Мария Дивизиева.