Това е една от най-наглите телефонни измами в Смолянско

Животът

08-05-2014, 11:16

Снимка:

интернет, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Няма виновни. Жертвата, пенсионирана учителка, е отчаяна

От телефон на психично болен звънял измамник, ръководил серия удари в страната, включително и в Смолянско, пише smolyanpress.net.

Негова жертва стана 73-годишната Злата Маринска от село Славейно. През януари жената дори писа до Народното събрание, за да се оплаче от телефонни измамници, обрали всичките спестявания на семейството, приготвени за погребения.

Нейният случай е един от най-фрапиращите в региона. Възрастната жена е бивша учителка с 30 години стаж, сега взима 252 лв. пенсия, с втора група инвалидност е. 85-годишният й съпруг бил агроном и е с 250 лв. пенсия. Маринска описва в писмото, че преди няколко години е починал 35-годишният им син и затова много се притесняват за дъщеря си, която е учителка по български език в Пловдив.

През ноември 2012 г. те станали жертва на телефонна измама. Бях се чула току що с дъщеря си, каза че излиза и знам, че през дома й стават много катастрофи и затова повярвах на измамниците като се обадиха. Чу се разплакан глас като на дъщеря ми, а после казаха, че е тежко пострадала от катастрофа и трябват пари за животоспасяваща операция, разказа пенсионерката. Тя предала 8400 лв. на помагач през стоматологичната поликлиника в Смолян.

Тези пари бяха от продадено наследство от родителите ни и ги пазехме за погребенията ни, сега не ни остана нито лев, а парите не са ни върнати, плаче възрастната жена.

Тя се гневи, че в прокуратурата прекратили производството по случая, тъй като заловения мъж от Смолян бил само помагач.

От Народното събрание и от кабинета на премиера пък й пратили отговори, в които се казва, че не може да се намесят, защото прокуратурата и съда са автономни и не могат да влияят.

Адвокатът на помагача е направил изрично искане да се разпита свидетел, на чието име е регистриран телефонния номер, от който е ръководена измамата. Наблюдаващият прокурор се е съобразил с правото на защитата и е спрял производството през юни 2013 г. за издирването на свидетеля. Когато бъде открит, или в срок от една година от прекратяването на производството – до юни 2014 г., то ще бъде възобновено и разследването по случая ще продължи, съобщи прокурор Иван Спиров от Окръжна прокуратура – Смолян.

Според запознати със случая, телефонът, от който е ръководена измамата, бил регистриран на възрастен психично болен от с. Писанец, Русенско, на няма данни за местоживеенето му. Той се издирвал и по други разследвания за измами в страната. Не можел обаче да бъде открит и е обявен за общодържавно издирване.

А помагачът му в Смолян обяснявал, че не знаел, че става въпрос за измама и също е измамен.