Три храни, които влошават депресията

Всичко е полезно, когато се консумира с мярка, смятат учените

Трябва ли да спрем да ядем любимите си храни, за да сме щастливи и във форма? Според последните проучвания - да.

Колкото и да не искаме да повярваме, най-масово консумираните храни и напитки влияят най-зле на организма ни, застрашавайки не само физическото, но и психическото ни здраве. Едно от най-новите проучвания, базирано в САЩ, сочи, че любимите на американците вкусотии влошават тяхната депресия.

Ако трябва да бъдем съвсем точни, става дума не за конкретни ястия, а за цели хранителни групи. Комбинирани по определен начин, те карат мозъка ни да иска още и още от тях - което и ги прави любими.

Е, според учените, ако избягваме тези хранителни отрасли, ще се чувстваме много по-добре:

Рафинирани зърнени храни: Резултатите от експеримента са доказали, че жени, които консумират паста, бял ориз и кифлички, са по-склонни към изпадане в депресивни настроения.

Безалкохолни напитки: Приемането дори само на една сода дневно повишава склонността към депресия, а заедно с това и риска от редица здравословни проблеми, включително от инсулт и диабет.

"Бързи" храни: Странно, но бързите храни, за които така вярваме, че ни носят щастие, всъщност играят точно обратната роля в живота ни. Хората, които се хранят с хамбургери и пица, са с 51% по-предразположени към изпадане в депресия от онези, които ги избягват.

Разбира се, всяка храна, консумирана с мярка, е безопасна. По отношение на пастата например, учените се съгласяват, че тя би могла да бъде идеалното бързо за приготвяне меню - стига да не си служим с тази хитрина три или четири пъти седмично (да не говорим за повече). Същото се отнася и за покупките от заведенията за бързо хранене.

Содата и другите газирани напитки можем да заменим с обикновена минерална вода или чай, които са по-добрият избор от гледна точка на съдържащите се в тях вещества.

За да се чувствате добре, избирайте храни, които имат повече здравословни съставки. Опитайте да приготвяте сами основната част от храната си. Съчетайте с редовни леки упражнения и ще се чувствате винаги бодри и в кондиция.