НАТО разглежда възможност за постоянни войски в Източна Европа

"Постоянното разполагане на войски в Източна Европа е онова, върху което трябва да помислим и ние ще поставим този въпрос за обсъждане пред лидерите на нашите страни"

На фона на ситуацията в Украйна, страните членки на НАТО могат да разгледат възможността за постоянно разполагане на военни контингенти в Източна Европа, съобщава Ройтерс, позовавайки се на главнокомандващия обединените въоръжени сили на НАТО в Европа – американския генерал Филип Бридлав.

"Мисля, че (постоянното разполагане на войски в Източна Европа) е онова, върху което трябва да помислим и ние ще поставим този въпрос за обсъждане пред лидерите на нашите страни", каза Бридлав на пресконференция в канадската столица Отава.

След влошаването на ситуацията в Украйна руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че е налице "безпрецедентно" нарастване на активността на въоръжените сили на САЩ и НАТО в Източна Европа край руските граници. Началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов обърна внимание на председателя на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ Мартин Демпси за увеличаването на броя на авиацията и американските войски в Балтийските страни и Полша, както и кораби на НАТО в Черно море.

На свой ред генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви в интервю за в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг", че "Русия сега се държи повече като враг, а не като партньор". Той предупреди Русия да се въздържа от дестабилизиране на ситуацията в Украйна, което "би било историческа грешка", но подчерта, че НАТО няма военни решения за украинската криза. Расмусен също призова европейските страни-членки на Алианса да се увеличат военните си разходи, информира ИТАР-ТАСС.