САЩ обеща помощ на Нигерия за откриване на отвлечените ученички

През последните няколко години при сблъсъци между „Боко Харам" и силите на реда загинаха хиляди хора

Президентът Барак Обама заяви, че САЩ ще направят всичко по силите си, за да помогнат на Нигерия да открие близо 300 момичета, които бяха отвлечени, предаде БТА.

Припомняме, че нигерийската ислямистка групировка Боко Харам пое отговорността за отвличането на стотици ученички в Нигерия през миналия месец. Около 240 момичета все още се считат за изчезнали, като този факт предизвиква повсеместни критики към местното правителство.

„Аз отвлякох вашите момичета. Аз ще ги продам.“, казва лидера на Боко Харам Абубакар Шекау във видео клип, получен от информационна агенция АФП. Счита се, че някои от изчезналите момичета са били продадени като булки по границата на Нигерия с Чад и Камерун.

По същото време, една от жените, които помагат за организирането на протестите срещу отвличанията, е била задържана. Наоми Мутах взе участие в среща със съпругата на президента Гудлък Джордан, която се проведе в неделя. Малко по-късно тя е била отведена в полицейското управление.

Мутах е била арестувана по обвинения, че неправомерно се е представила за майка на едно от изчезналите момичета.

276 момичета бяха отвлечени през миналия месец от своето училище в северния щат Борно. По-късно 53 от тях успяха да избягат, но останалите все още са в неизвестност.

Властите уверяват, че правят всичко възможно, за да открият отвлечените ученички, но родителите на похитените, както и много други нигерийци отправят критики, че правоохранителните органи не полагат достатъчно усилия.

През последните няколко години при сблъсъци между „Боко Харам" и силите на реда загинаха хиляди хора.