Народът винаги е вярвал в своята армия - тя никога не го е предавала

В историята ни има достатъчно примери как народ и армия заедно са отстоявали правото на самостоятелно съществуване на държавата

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България Росен Плевнелиев поздрави представителните блокове, които участват във военния парад. Той поздрави блоковете на Военна академия, гвардейците - представителното военно формирование на въоръжените сили, блока на сухопътните войски, съставен от Карловската и Старозагорската бригада, военнослужещите от ВВС, представителния блок на ВМС, формированията, подчинени на съвместното командване на силите, представителния блок на служба "Военна полиция".

 

Командващ парада за Гергьовден е контраадмирал Георги Мотев, заместник-командващ на Съвместното командване на силите. Командващият парада контраадмирал Георги Мотев е роден е през 1957 г. в гр. Горна Оряховица. Завършил е Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров” - гр. Варна, Военно морска академия в гр. Петербург, Русия и „Стратегическо ръководство на отбраната и Въоръжените сили” във ВА „Г.С.Раковски”.

Контраадмирал Георги Мотев е офицер със сериозен командирски опит, значими личностни качества и висока професионална подготовка. За заслугите му към отбраната на страната и развитието на Българската армия многократно е награждаван от министъра на отбраната на Република България и началника на Генералния щаб на Българската армия. Нека инициативата "осинови паметник" се превърне в общонародна. Това каза президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България Росен Плевнелиев в словото си, по случай Гергьовден.

Празнуваме тържествено Деня на храбростта и Празника на Българската армия. Коленичим смирено, за да почетем паметта на хиляди доблестни и храбри български воини. Те отдадоха живота си за свободно съществуване и национално самоопределение на България. Отдаваме заслужена почит на загиналите в съвременни мисии и операции. Поздравяваме днешните български воини, както и всички ветерани, допринасящи със своя ежедневен труд, за гарантирането на мира, суверенитета на нашата родина, каза президентът.

В историята ни има достатъчно примери за това - как народ и армия заедно са отстоявали правото на самостоятелно съществуване на българската държава. Народът ни винаги е вярвал в своята армия, защото тя никога не го е предавала. Отбелязваме 100 години от избухването на Първата световна война и 75 години от началото на Втората световна война. Много са местата и битките, които пазят спомен за делото на българската войска, каза президентът.

През Балканската война нашият войник остави образци на бойно майсторство и героизъм. През Първата световна война българската войска завоюва блестящи успехи в Добруджа, при Тутракан. В последния период на Втората световна война Българската армия даде своя важен принос в завършващата фаза на войната и запазване на териториалната цялост на България, каза президентът.

Хилядите възстановени и поддържани паметници изразяват нашата почит към всички загинали. Преди броени дни беше открит и преосветен първият войнишки паметник в България, в столичния кв. "Илиянци". Нека паметниците бъдат отрупани със свежите венци и цветя на нашата признателност. Нека заедно се погрижим за войнишките и историческите паметници. Нека инициативата "осинови паметник" се превърне в общонародна. Това не е само отдаване на почит към миналото, тя показва и нашето отношение към следващите поколения на България.

Български воини, драги ветерани, приемете нашите най-сърдечни поздрави. Пожелаваме ви крепко здраве, енергия, увереност, професионални успехи, каза президентът.

След словото на президента, прозвуча националният химн.

Процесът на трансформация продължава, той трябва да се ускори, да се адаптира към реалностите, допълни президентът. Честваме навършването на десет години от присъединяването на България към НАТО. НАТО означава всички за един и един за всички. Армията ни изпълнява достойно съюзническите си задължения. Високо е доверието на нашите съюзници и партньори към нашите въоръжени сили. Балканите векове наред бяха символ на разделение и конфликти; днес не само, че не са барутният погреб на Европа, но народите искат да живеят в мир. Кризата в Украйна ни показа, че все още е възможно в Европа да се преначертават граници, да се подклаждат конфликти, да се дестабилизират държави, да не се спазва върховенството на закона. Тези събития ни показват колко важно е да се спазва върховенството на закона. Демократичните ценности и националната сигурност не са даденост и не са безплатни. Надеждната система за колективна отбрана, изграждането на модерни военни способности са много важни, каза президентът Росен Плевнелиев. Членството на България в Алианса е основна гаранция за нашата независимост и национален суверенитет. Това не е достатъчно; значително нараснаха изискванията към въоръжените сили, а бюджетът за отбрана е недостатъчен.