Счупена скоба причинила трагедията в „Ринглинг брадърс"

Федерални инспектори по безопасност на труда се опитват да установят защо скобата се е счупила

Разследващите тежкия инцидент в цирка „Ринглинг брадърс енд Барнъм енд Бейли” в Роуд айлънд са установили, че скоба, която е трябвало да държи изпълнителките на рисковия номер към покривните наклонени греди се е счупила, предаде АП.

Федерални инспектори по безопасност на труда се опитват да установят защо скобата се е счупила. Няколко души на земята също бяха ранени в инцидента, когато изпълнителките паднаха от голяма височина в неделното шоу.

Девет акробати бяха сериозно ранени при инцидента. Сред пострадалите при срутване на платформата е и българката Виктория Медейрос. Съоръжението рухна по време на въздушен цирков номер в американския град Провидънс, щата Род Айлънд.

Осем акробатки е трябвало да увиснат във въздуха на косите си, но малко след вдигането на завесите, металната платформа, издигната за номера, е паднала върху им. Жените са паднали от височина 8 до 12 метра върху друг изпълнител, който е бил на земята.

Ранените са откарани веднага в болница. Състоянието им е критично, но животът им е извън опасност, съобщават медиците от лечебното заведение.

Полицията все още разследва причините за възникване на инцидента. На сайта на цирка Ringling Brothers and Barnum and Bailey пише, че в трупата Medeiros участват акробатки от САЩ, Бразилия, България и Украйна.

Виктория, която е бивша състезателка по художествена гимнастика, е родена в Добрич. Преди да се омъжи за съпруга си - Андрей Медейрос в САЩ, тя носи фамилията Няголова. Завършила е Националната спортна академия с профил художествена гимнастика и е дъщеря на Йовка Няголова, треньор по художествена гимнастика.

Българката и съпругът й Андрей имат син, който се казва Кристофър. Десетки хора от цял свят са отправили пожелания за бързо възстановяване на Виктория в социалната мрежа Фейсбук.

На 22 май 2004 г. по време на изпълнение на акробатичен номер с шалове под купола на цирка "Ринглинг брадърс" в Сейнт Пол, Минесота, САЩ загива 32-годишната българска циркова артистка Деспина Кехайова.