Правителството излъга тютюнопроизводителите!

Няма яснота как ще се разпределят средствата за животновъдите, зеленочукопроизводството, овощарството

Кандидатите за евродепутати на ПП ГЕРБ Мария Габриел и Асим Адемов дискутираха проблемите в земеделието със селскостопански производители от Кресна и Струмяни

Няма никаква яснота как ще се разпределят средствата за животновъдите, зеленочукопроизводството, овощарството.

Това заявиха представители на сдружения от секторите животновъдство и зеленчукопроизводство в общините Кресна и Струмяни на среща с кандидатите за евродепутати на ПП ГЕРБ Мария Габриел и Асим Адемов.
Те поставиха проблемите за оранжерийното производство, борсите и тържищата, програмата „The minimis“. Кандидатът за евродепутат Мария Габриел обясни, че в новата Обща селскостопанска политика за България е извоювано до 13% от националния пакет директни плащания да бъдат отделени за обвързано с производството подпомагане на важни сектори, като животновъдството, зеленчукопроизводството и овощарството. „По какви критерии ще бъдат разпределени средствата е национална отговорност. Тези сектори за първи път получиха подкрепа в новата селскостопанска политика на Европейския съюз и е нужно да има справедливо разпределение на плащанията“, каза Мария Габриел. По време на дискусията стана ясно, че Програмата за развитие на селските райони все още не е готова, което изправя земеделските производители пред затруднения да планират своите селскостопански дейности.

Земеделците се оплакаха, че в Министерството на земеделието и храните не обръщат никакво внимание на поставяните от тях проблеми и не получават отговор на многократно внасяните от тях въпроси по отношение на земеделието. Мария Габриел припомни, че при преговорите на европейско ниво за новата земеделска политика за България бяха договорени над 2 млрд. евро повече директни плащания в сравнение с предходния програмен период.

Кандидатът за евродепутат от община гърмен Асим Адемов сподели, че подобни проблеми имат и тютюнопроизводителите. „В община Гърмен и съседните общини тютюнопроизводството е основен поминък за хората, но тази година получиха много по-малко средства, отколкото през миналата, а обещанията на правителството за достойно заплащане на труда на тютюнопроизводителите се оказа лъжа“, коментира Асим Адемов.