Няма Министерство на туризма! Липсва желание да развиваме този сектор

Румен Драганов: Вижте за какво източване на национално богатство става въпрос

„Няма никакъв ред в българските курорти. Имаме поредно негодно правителство, което не може да види, че България е собственик на многомилиардна собственост в областта на туризма.“ Това каза Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ) в студиото на bTV.

Той посочи, че нямаме ред, няма Министерство на туризма, нямаме абсолютно никакво желание да развиваме туризма като държава.

„От една страна не си управляваме собствеността, нямаме реклама на това, което имаме. Не създаваме работни места, не контролираме, така че да защитим интереса на онзи един хотелиер или един ресторантьор, който иска да работи честно и съвестно”, изтъкна Драганов.

Според него в същото време казваме, че сме в криза и не можем да помогнем на собствената си икономика. По думите му Гърция ще получи около 50 млн. лв. дар за Гергьовден от българите, които са там.

„В България каквото и да ви се случи в който и да е хотел, няма на кого да се оплачеш. Няма ред, няма съд, който да въдвори някакво право на потребителя. Ако потребителят бъде изоставен където и да е, ние нямаме гаранционен фонд, който да гарантира, че той ще си получи парите обратно”, обясни специалистът от Института за анализи и оценки в туризма.

„Вижте за какво източване на национално богатство става въпрос, когато 140 000 българи са в чужбина, над 90 млн. лв ще похарчат в чужбина”, допълни той.

Драганов подчерта, че курорт като Слънчев бряг например може да ползва продукти, които се произвеждат в България и региона, но това не се случва. „В Слънчев бряг се консумират храни от Турция, от Македония, от целия свят, но не и български.”

На въпрос какви са основните причини да наливаме пари в икономиката на съседите, той посочи, че хората, които отиват в Гърция, търсят основно сигурност.

В Гърция има абсолютно сигурна съдебна система, прокуратура и полиция , затова българите се чувстват сигурни на тази територия, аргументира се Драганов.

Гледах една голяма реклама на Турция на Таймс скуеър в Ню Йорк, даде пример Драганов. Когато има държава, която знае как да води политика, да прави реклама по света и да привлича туристи – а всичко е въпрос на маркетинг и реклама, - няма никакъв проблем да привлечем туристи дори от ски дестинации.“

Румен Драганов коментира и отражението на ситуацията в Украйна и Русия за България.

„Нямаме нито един отказ на руски туроператор. Всички самолети към България са с пълна заетост, руснаците вече пристигат. Голяма част от тях имат втори дом в България. По същия начин е и за Украйна – украинци по принцип имат 60 000 жилища в България. Нямаме спиране на резервациите от Украйна. Самите украински туроператори казват, че това, което гледаме по телевизията, е едно, това, което се случва по селата, е друго", заключи той.