Шистовото находище в Украйна

Истинската причина за това Славянск да стане гореща точка на картата на Донбас може да е шистовият газ, се казва в материал на украинската медия ТСН.Тиждень, цитиран от УНИАН.

Градът е разположен в самия център на „Юзовския проект”, където са съсредоточени залежите на най-модерния енергиен ресурс на 21 век – шистовия газ. пише energyworld.bg.

Експерти изтъкнаха, че гигантското находище, обхващащо част от територията на Донецката и Харковската област, може да промени кардинално енергетиката.

Залежите са много големи. Едни от най-големите в света, в Европа. Според наличните оценки ние можем да увеличим собствения добив на газ с 30-40%, казва министърът на енергетиката на Украйна Юрий Продан.

На 24 януари в Давос с участието на бившия президент на Украйна Виктор Янукович бе подписано споразумение между компаниите Shell и “Надра Юзовская” за проучване и добив на шистов газ в Юзовския участък в Харковска и Донецка област.

От Shell са посочили, че в скоро време корпорацията ще вложи до 200 милиона долара в началото на работата по газовите залежи. Първоначално ще има 15 сонди. Първите, не много големи обеми газ ще могат да се добиват още следващата година. Това обаче ще са милиони. А промишленият, мащабният добив – в милиарди, които веднага ще се усетят на газовия пазар, ще се появят най-вероятно след 4-5 години, отбелязва експертът Александър Тодийчук, президент на Киевския международен енергиен клуб.