В избирателните списъци има 850 хиляди мъртви души

Според ЦИК причината е, че на тези избори не всички българи имат право да гласуват

„В сайта на Националния статистически институт са обявени данните за населението на България. Данните показват, че тези, които имат право да гласуват, са 6 926 716 души, но данните на ЦРУ показват, че тази цифра е 5 862 000. Данните на Централната избирателна комисия (ЦИК) пък показват, че хората, които имат право да гласуват, са 6 533 000 души. Получава се, че 850 000 са мъртвите души”, каза в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика. По думите му тези лица фигурират в избирателните списъци без да са налице някъде другаде.

Според говорителя на ЦИК Цветозар Томов първият проблем е, че в избирателните списъци има доста по-малко имена, отколкото в списъците на предните избори. „Това се дължи на факта, че на изборите за европейски парламент не всички българи имат право да гласуват”, каза той и добави, че българите, които живеят например в Турция, нямат право да гласуват на тези избори.

„Въпросът за мъртвите души се обсъжда от 20 години. Основната причина да има толкова голяма разлика между реалния брой на хората, които живеят в България, и хората, които фигурират в списъците на ГРАО, е в това, че съществува голямо количество българи, които се водят, че живеят в България, но ГРАО няма информация за адреса им извън страната”, обясни Томов. Според него, за да се реши този проблем, трябва да се въведе активна регистрация при избори.

„Така ние лъжем Европейския съюз”, отговори проф. Иванов.

По думите на Томов това не означава, че съществува опасност за достоверността на изборите.