Напрежението в Украйна спада

След периода на силна активност в хода на антитерористичната операция в Източна Украйна, от 4 май насам се наблюдава спад в дейността на силовите структури

Това съобщи директорът на украинския Център за военнополитически изследвания Дмитрий Тимчук, цитиран от изданието „Лига”.

В профила си с социалната мрежа Тимчук заяви, че в източните части на Украйна се забелязва спад в активността на украинските сили. Като пример той посочи сражения край град Константиновка в нощта на събота срещу неделя, при които украинските сили са били нападнати и в продължение на 3 часа не са получили подкрепление.

В южния украински град Одеса, където днес ще се състоят първите погребения на загиналите при сблъсъците от 2 май, проруски активисти щурмуваха управлението на полицията и освободиха десетки задържани, задържани в петък. Полицията не оказа съпротива. Съобщава се, че са освободени 67 души. Новият началник на полицията Иван Катеринчук увери участниците в акцията, че всички освободени ще бъдат наново задържани.

В петък при сблъсъци в Одеса и пожар в Дома на профсъюзите загинаха повече от 40 души, а около 200 бяха ранени. След кървавите събития от петък, за нов началник на полицията на Одеска област бе назначен генерал-майор Иван Катеринчук. Преди това премиерът на Украйна Арсений Яценюк обвини местните звена на МВР, че не са предотвратили трагедията и съобщи, че цялото ръководство на Одеската полиция е отстранено, предава БГНЕС.

От своя страна проукраински активисти свалиха руското знаме от Куликовско поле в Одеса и издигнаха там флага на Украйна. Те участваха в шествие, което стигна до сградата на полицията. Одеският областен съвет ще се събере на извънредна сесия днес, за да изрази недоверие към ръководството на областната администрация и органите на реда във връзка с трагедията от петък.

В източния украински град Донецк в нощта срещу понеделник избухна престрелка около сградата на градския съвет. "Първоначално се чу силен взрив, а след това започна стрелба", каза пред РИА Новости представител на проруските "опълченци" в града. Според него в престрелката не са участвали украинските сили за сигурност, а може би членове на "Десен сектор", или други радикали.

По-рано протестиращите завзеха сградата на военната прокуратура и изпълнителната комисия на Ленинския районен съвет. На окупаторите не е оказана съпротива, няма пострадали. В същото време стана известно, че ръководството на провъзгласилата се Донецка народна република е пристъпило към формиране на свои въоръжени формирования. Около 1000 души вече са се записали в първия полк.

Междувременно бе съобщено, че кметът на Донецк Александър Луканченко доброволно се е отказал от своите пълномощия и е предал ключовете от кметството на проруските активисти. По-късно градският съвет опроверга тази информация и подчерта, че Луканченко е действащият градоначалник. Всички съобщения за оставка на кмета на Донецк са провокация, посочиха от там.

В град Краматорск, Донецка област, където при сблъсъците между украинските сили и отряди на въоръжените проруски активисти в края на седмицата загинаха 10 души, а други 30 бяха ранени, обстановката в неделя бе относително спокойна. Въпреки това, през нощта по улиците на града имаше сблъсъци, при които загина 21-годишна медицинска сестра, пристигнала, за да окаже помощ на ранените. Смъртта й потресе жителите на града.

Напрегната остава обстановката и в Луганска област. Вчера неизвестни откриха стрелба срещу привържениците на федерализацията на Украйна пред завзетата сграда на Службата за сигурност в Луганск. Ранен беше един човек.

От Донбас в събота идваха противоречиви съобщения за хода на "контратерористичната" операция на Киев срещу привържениците на федерализацията на Украйна. Противниците на властта опровергаха направените от силите за сигурност съобщения за освобождаването на Краматорск и Славянск. Те увериха, че продължават да контролират не само тези градове, но и редица населени места в Донецка и Луганска област.

Провокатори и диверсанти подготвят провокации за 9 май в цяла Украйна, включително в Киев, заяви изпълняващият длъжността президент на Украйна Александър Турчинов в интервю за местна телевизия. Целта била да се свали властта в Киев. Турчинов посочи, че около столицата са разположени пропускателни пунктове, за да може властите да са подготвени за евентуални провокативни действия. "Срещу нас се води война, подготвяме се", каза той.

Според Турчинов, провокациите в източната част на страната се организират със средства и сили на неговия предшественик Виктор Янукович и обкръжението му. "Руските служби използват предишното украинско ръководство не само финансово, но и организационно", добави той.

Председателстващият Организацията за сигурост и сътрудничество в Европа (ОССЕ) - президентът на Швейцария Дидие Буркхалтер, пристига на 7 май в Москва, за да обсъди ситуацията в Украйна, съобщиха от пресслужбата на Кремъл. Руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел проведоха в неделя телефонен разговор, по време на който подчертаха значението на международните действия, най-вече по линията на ОССЕ, насочени към намаляване на напрежението в Украйна. Меркел е изразила задоволство от намесата на Москва за освобождаването на задържаните в Украйна военни наблюдатели на ОССЕ, сред които и германци.