Лента за глава прочиства съзнанието (видео)

Джаджата се нарича Muse и съдържа сензори в частите, които преминават през челото и зад ушите

Вече съществува лента, която прочиства съзнанието от затормозяващи мисли, възвръщане на концентрацията и подобряване на продуктивността. Технологичната новост е създадена от канадската компания Interaxon, пише CNET, цитирана от "24 часа".

Джаджата се нарича Muse и съдържа сензори в частите, които преминават през челото и зад ушите. Поставя се на главата подобно на чифт очила.

„Лентата улавя данни от мозъка и ги изпраща към телефона. След това тя може да ви покаже какво прави мозъкът ви“, обяснява един от съоснователите на компанията Ариел Гартън.

„Тя може да покаже кога мислите ви са спокойни и кога сте фокусирани върху задачите си. Или кога мозъкът ви е активен, имате тонове мисли, кога сте разтревожен, раздразнен или съзнанието ви витае“.

Мозъчните данни се пренасят в специално разработено мобилно приложение под формата на картина на плаж. Когато съзнанието е активно, се чува как се надига вятър и се събират облаци. Когато съзнанието е спокойно, се чува чуруликане на птички и се вижда ясен ден.

Потребителите преминават през 3-минутно упражнение, наподобяващо медитация и прочистват облаците. Гартън подчертава, че лентата е напълно пасивна и не може да повлияе на мозъка. Тя смята обаче, че някой ден такива устройва може да помагат на хората да контролират и взаимодействат с устройствата, използвайки съзнанието си.