Кърлежи тормозят Шумен

Животинките се разхождат навсякъде около гражданите, създавайки опасност за тяхното здраве

Кърлежии буквално пъплят в центъра на Шумен, носейки след себе си редица опасности за здравето на гражданите, става ясно от репортаж на Нова ТВ.

Коварните животинки се разхождат свободно по административните сгради в областния град, а разходката им се вижда и с просто око.

Причината за проблема по всяка вероятност е двойна - комбинация между природа и нехайство. От една страна активизирането на кърлежите е резултат от промяната в метеорологичните условия, от друга - мерките на Общината (по-точно липсата им), която е натоварена със сложната задача да пръска срещу тях.

Нещата изглеждат безобидни от разстояние, но приказките за риска от кърлеж в никакъв случаи не са бабини деветини. Те пренасят лаймска болест, марсилска треска, кримска треска и още няколко трески, безопасни за тях, но често смъртоносни за хората. Само едно ухапване може да доведе до тежки усложнения.

В самия център на Шумен камерата на телевизията за втори път тази седмица улови кърлежи, които пълзят по сградата на Регионалната здравна дирекция. Деца и възрастни се движат спокойни край тях, без да подозират опасността, която ги дебне. Същите ходят по зелените площи и по домовете на хората.

Докато шуменци чакат някой да се погрижи за проблема, не бива да забравят да проверяват тялото си за животинка с тъничък хобот след всяка разходка - по най-топлите и/или окосмени части, където те се чувстват най-комфортно.