ГЕРБ: Провокациите в Украйна трябва да бъдат прекратени!

Партията изказа съпричастности и съболезнование към близките на загиналите украински граждани в Одеса

Политическа партия ГЕРБ публикува официално изявление по повод кървавите събития в размирна Украйна, осъждайки насилието и изказвайки съпричастност и съболезнование към близките на загиналите украински граждани по време на трагичния развой в Одеса.

"Провокациите, независимо от коя страна произлизат, трябва да бъдат прекратени", апелират от партията.

Ето пълния текст на изявлението:

"ПП ГЕРБ изказва своята дълбока съпричастност и съболезнование към близките на загиналите украински граждани по време на трагичните събития в Одеса от последните дни. С безпокойство искаме да се обърнем към властите в Киев и Москва да покажат воля за намаляване на напрежението. Наблюдаваме с тревога случващото се в различни части на Украйна, това се посочва в позиция на партията, съобщиха от пресцентъра. Провокациите, независимо от коя страна произлизат, трябва да бъдат прекратени. Кризата в Украйна трябва да се реши по мирен път, спазвайки принципите на териториалната цялост на страната и зачитането на правата на всички украински граждани, независимо от тяхната етническа или религиозна принадлежност. Призоваваме всички страни да се въздържат от използването на сила и извършването на провокации за постигане на политически цели. На предстоящата дипломатическа среща на 5 май в Брюксел очакваме Европа да има силна и единна позиция по отношение на случващото се в Украйна.

Подобни трагични събития като в Одеса не трябва да бъдат допускани да се повторят. Според данни на представители на българската общност в Украйна, с които ПП ГЕРБ се свърза до този момент, няма информация за пострадали граждани от нашата общност. За съжаление, при сблъсъците в близост до българския културно-информационен център в града има нанесени щети на офиса. Призоваваме властите в Киев да положат всички възможни усилия виновните за сблъсъците в Одеса да бъдат идентифицирани и подведени под съдебна отговорност. Дано събитията в Украйна не са предвестник или въведение и в една по нататъшна дестабилизация на цяла източна Европа, подлагаща под въпрос и нашия геополитически избор, се казва в позицията на ГЕРБ."

Лидерът на партията Бойко Борисов публикува позицията на ГЕРБ и в своята "Фейсбук" страница.