Първанов: В момента БСП е жена под чехъл на ДПС

Управлението на червената партия напомня на модела на Сталин, посочи лидерът на АБВ

"Ролята на БСП е жена под чехъл на ДПС" – така определи отношенията между двете партии във властта Георги Първанов, лидер на АБВ и президент в периода 2002-2012 г.

Лидерът на Гражданска инициатива АБВ гостува при Антон Хекимян по bTV.

Изказването му му дойде, след като беше помолен да коментира повтарящата се теза на Сергей Станишев, че АБВ помага на опонента на БСП - ГЕРБ. По думите на Първанов такова изказване е несериозно, след като от червената партия "играят с ДПС".

"В момента "Позитано" поставя голямата партия в позиция "жена под чехъл", защото ДПС диктува всичко, в часност Пеевски", посочи Първанов.

В коментар на друго изказване на Станишев, който определя самия себе си като стоящ на по-високо ниво от Първанов, бившият държавен глава кратко обясни: "Трябва да имаш доста голямо самочувствие, за да кажеш, че стоиш по-високо от президент на Република България".

По повод друг въпрос лидерът на АБВ заяви, че не приема провокации от "лидер, който никога не е участвал на мажоритарен вот; (...) който е загубил всички възможни избори".

Георги Първанов припомни част от приоритетите на Гражданската инициатива - мажоритарен вот, истинска, реална пряка демокрация, рязко съкращаване на депутатските субсидии.

Президентът потвърди личната си подкрепа към водача на евролистата на движението Ивайло Калфин. "Той е най-добрият ни евродепутат и ние стоим с консолидираната си подкрепа зад него", подчерта Първанов в отговор на въпрос на Хекимян защо не участва лично в листата на АБВ за вота на 25 май. Политическият лидер добави, че за дългата си политическа кариера се е включвал персонално в достатъчно много избори, а в момента участва в евровота посредством имиджа и името си на агитационните плакати; посредством обиколките на страната и разговорите с всички избиратели в населените им места.

Според Първанов е некоректно спрямо гласоподавателите да се включиш в една евролиста, но да заявиш, че няма да участваш в Европейския парламент, дори да бъдеш избран, а ще продължиш да работиш на вътрешнопартийно ниво, визирайки поведението на Станишев като лидер на БСП.

По думите на бившия държавен глава практиките на властта и БСП, такава, каквато е в момента, нямат еквивалент сред модерните европейски партии и могат да се сравнят единствено с модела на Сталин.

Първанов коментира, че БСП и ДПС "могат дълго време да държат властта, но това няма да бъде добре за никого; няма да бъде добре дори за самите партии, които ще ерозират, стоейки на власт".

В рамките на интервюто беше засегната и темата за избора на нов председател на Сметната палата, която, както водещият отбеляза, вече се нарича от някои "Станишева палата". С уговорката, че не познава лично Лидия Руменова и не може да коментира персоналния избор, той заяви: "Начинът, по който тя беше избрана, ме изпълни с подозрение за този орган, който в нашата концепция има ключово значение".

В края на гостуването си Георги Първанов отново подчерта, че АБВ е дългосрочен проект. "АБВ е един дългосрочен проект, който ще участва не само на европейските, но и на следващите избори, и се надявам, освен дългосрочен, той да е и най-перспективният", заключи бившият държавен глава.