Георги Първанов: След 20 дни ще се преброим!

АБВ ще вземе повече гласове от сбора на четири социологически агенции взети заедно

"Убеден съм, че ще вземем повече от сбора на четири социологически агенции взети заедно." Това каза Георги Първанов от Национална гражданска инициатива „АБВ” и президент на Република България в периода 2002-2012 година, в предаването „Тази неделя” на bTV, по повод предстоящите евроизбори.

„Смятам за много грешна тенденцията кампанията да минава в едно безкрайно броене и изчисления. След 20 дни ще се преброим. Не искам да се връщам във време, в което аз съм опровергавал доста категорично социолозите. Нека да спорим за идеи. Това е големият проблем, че в момента никой не говори за идеите, които има”, допълни Георги Първанов.

Първанов подчерта, че е отправил предложение към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и към лидера на БСП Сергей Станишев за дебат и чака техния отговор.

На въпрос защо не участва в листата за евроизборите Георги Първанов отговори: „ А защо трябва да участвам във всички възможни листи? Има и такива български политици, които са готови да вземат всяко място, което се отваря някъде по йерархията. Моята сила е националната политика. Ивайло Калфин е по-добър от мен на международен терен. Той е най-добрият български евродепутат.”

„Обиколих вече два пъти България. Стоя с името, с лицето си, с авторитета си на плаката, на кампанията и на каузата „АБВ”. Така че, повече от тази подкрепа не е необходимо. Не искам да хвърлям сянка, освен това не искам да залъгваме избиратели. Намирам за непочтено това да излезеш на съответното място в листата и след това да се оттеглиш, да останеш във вътрешен план. Това определено не се прави в Европа. Това е все едно да се явиш на един конкурс за работа, да го спечелиш и да кажеш: извинете, няма да съм аз работникът, зад мен има още един”, заключи президентът Георги Първанов.