САЩ и Русия с взаимни апели за влияние върху конфликта в Украйна

Новините

04-05-2014, 09:36

Снимка:

© БГНЕС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Първите дипломати на двете страни са провели телефонен разговор помежду си след най-кървавата нощ от началото на събитията в Украйна

Вашингтон и Москва си размениха призиви за съдействие за успокояване на напрежението в Източна Украйна, където насилието взе повече от 60 жертви само за денонощие, предадоха световните агенции, цитирани от bTV.

В телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Джон Кери министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров подчерта, че е важно да се задейства потенциалът на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за деескалация на ситуацията в Украйна, съобщиха от руското външно министерство.

Лавров призова САЩ да повлияят на Киев за незабавно прекратяване на бойните действия в югоизточните райони на Украйна.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери нарече освобождаването на седемте военни наблюдатели от ОССЕ в Украйна положителна стъпка, но заяви, че Русия трябва да направи повече за намаляване на напрежението.

По думите на Лавров „наказателната операция в югоизточна Украйна хвърля страната в братоубийствен конфликт". Руският външен министър настоява САЩ да използват влиянието си, за да „принудят подопечният им киевски режим, обявил война на собствения си народ, незабавно да прекрати войните действия, да изведе войската от югоизточните райони и да освободи участниците в протестите", се казва в съобщението на руското дипломатическо ведомство по повод проведения телефонен разговор между Лавров и Кери.

По същия повод американският първи дипломат уточни, че заедно с руския си колега ще обсъдят със швейцарския президент и външен министър Дидие Буркхалтер, понастоящем председател на ОССЕ, как организацията да играе по-голяма роля в процеса на намаляване на напрежението. „Накрая, ние потвърдихме нашата подкрепа за ОССЕ", каза Кери.

Министерството на външните работи на Русия пък съобщи още, че Лавров и Буркхалтер са потвърдили „необходимостта от пълно изпълнение на женевското споразумение от 17 април за Украйна”.

Кери настоя също, че е важно Русия да оттегли подкрепата си за сепаратистите, които превзеха правителствени сгради в десетина селища в югоизточна Украйна. Той посочи, че с Лавров обсъдили също насилието в Одеса, където вчера най-малко 42 души загинаха при сблъсъци между привърженици и противници на правителството.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън настоя в събота за независимо разследване на обстоятелствата, довели до множество убити и ранени в Одеса. Аштън призовава виновниците да бъдат изправени пред правосъдието.

По нейните думи събитията трябва да доведат до размисъл, а украинците трябва да използват момента, за да преодолеят изкуствено насаденото разделение от последните месеци.

ЕС приканва всички да бъдат максимално сдържани и да не използват случая за допълнително нагнетяване на омраза и за предизвикване на безсмислено насилие. Аштън настоява всички политически сили да поемат своята отговорност и да преминат към мирен диалог, за да намерят изход от кризата. Според нея всички страни, подписали споразумението от Женева, трябва да увеличат усилията си за неговото приложение.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун изказа съболезнования във връзка с гибелта на хора в безредиците в Одеса. В разпространена декларация той също призова за щателно разследване на обстоятелствата около трагедията.

Бан Ки Мун настоя също виновните за задържането на наблюдателите на ОССЕ в Славянск да понесат отговорност за действията си.