Р. Петков: Унизителна е липсата на реакция на правителството

Мълчанието надминава това на агнетата

"Защо правителството мълчи, когато украински министър коментира полезността на проекта "Южен поток", пита Румен Петков в поредния ден от въпросите си към премиера Пламен Орешарски, съобщават от пресцентъра на АБВ.

Когато някои посланици на страничленки на ЕС опердашиха правителството (не без основание), членовете на кабинета и президентът приеха това като че ли в реда на нещата. Малка и васална България да получава шамари и оценки. Буди огромно нердоумение фактът, че когато днес украински министър ни обяснява полезността на един стратегически проект, от който българското общество и България са живо заинтересовани, правителството мълчи и това е израз на унизителното положение, в което се е докарало самото то – всеки може да му раздава акъл, всеки може да му раздава оценки и никой не реагира. Нас ни използват като инструмент.

Дали ще излъжеш пак за „Белене, дали ще споделиш за „Козлодуй”, е изключително важно. Но мълчанието ти надминава това на агнетата.

Външният ни министър отиде със санкцията на премиера и партийния лидер Станишев в Украйна да легитимира този режим, който днес на висок глас се изправя срещу България. И тази липса на реакция е унизителна не само за правителството. Тя е унизителна за всички нас, които искаме да отстояваме и да реализираме собствените си обществени и държавни интереси.