Вестниците в Неделя, 4 май

Издирването на двамата затворници, избягали от софийския затвор, продължава

Кризата в Украйна и произтичащите от нея рискове пред България са сред водещите теми на вестниците в неделя.

„Държавният глава Росен Плевнелиев изпрати съболезнователна телеграма до временно изпълняващия длъжността Президент на Украйна и Председател на Върховната Рада Александър Турчинов по повод жертвите при безредиците в Одеса, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. „Категорично осъждам всяка проява на насилие, която заплашва мира и води до прояви на жестокост и човешки жертви", заявява президентът Плевнелиев.
"От свое име и от името на българския народ, моля, приемете най-искрени съболезнования по повод десетките граждани, намерили смъртта си по време на трагичните събития в Одеса. Бих искал да Ви уверя в дълбоката си съпричастност с мъката на близките на загиналите и на народа на Украйна. Убеден съм, че трагедия от такъв мащаб е тежък удар за всеки народ и за всяко общество", заявява още президентът Росен Плевнелиев в съболезнователната телеграма и пожелава бързо възстановяване на ранените и пострадалите по време на безредиците.
„Искрено се надявам, че виновните за насилието и безредиците ще бъдат открити и наказани с цялата строгост на закона", посочва държавният глава. Президентът Плевнелиев призовава страните в конфликта да се въздържат от провокации и да работят за възстановяването на реда и законността в името на спокойствието и сигурността на гражданите както в Одеса, така и в цялата страна..." - в. „Сега".

„Лидерът на ПЕС и БСП Сергей Станишев публикува на официалната си страница във фейсбук своята позиция за случващото се в Украйна...
"Смятам за задължително властите в Киев да покажат отговорност и да сложат намордник на развилнелите се бойни формирования на десния сектор.
Ако днес се толерират озверели тълпи, които скандират "куфар, гара, Русия" по отношение на руснаците в Украйна, утре същите ще продължат с "куфар, гара, София".
Настоявам всички държавни ръководители и политици от Украйна, Русия, ЕС и САЩ, да се замислят за цената, която днес плащат обикновените граждани, независимо дали са руснаци, украинци, българи, евреи или други. Деескалацията на кризата е задължително условие за намиране на трайно и мирно решение...
Страната ни е заинтересована и подкрепя териториалната цялост и интегритет на Украйна. Правителството на Украйна трябва да разбере, че водеща отговорност за вътрешния интегритет на държавата им е всички граждани на страната да се чувстват равнопоставени.
Това изисква диалог с представителите на милионите руснаци и други етноси, които живеят в Украйна... 
Смятам, че Русия трябва да заяви категорично, че не се стреми към разделяне на Украйна и да призове проруските активисти за неупотреба на сила. Правителството в Киев в голяма степен зависи от финансовата и политическа подкрепа на Европа и САЩ.
Призовавам държавниците на тези страни да работят за политически диалог и регулиране на тази все по-остра криза. Затова смятам за необходимо отново да се седне на масата за преговори и да се потърсят начини за конкретизиране на споразумението в Женева, с ясни ангажименти от всички страни. Някой сигурно ще попита откъде накъде малка България се меси в голямата политика.
Отговорът ми е: като страна член ЕС, която е приятелка и на Русия, и на Украйна, като страна, която е съсед по Черно море на тези две държави и е заинтересована от стабилността на региона. С тях ни свързва хилядолетна обща религия, азбука и култура. И най-сетне, като страна, която е загрижена за стотиците хиляди българи, които живеят в Украйна." - в. „24 часа".

„Ще изпълним дълга си пред нашите сънародници от Одеска област, това каза министърът на външните работи Кристиан Вигенин в интервю за предаването на БНР "Събота 150". В Източна Украйна не сме получавали сигнали за проблеми на български граждани; там нямаме компактна българска общност. Конкретно за Одеса и Одеска област - там е най-голямата концентрация на хора с български произход. Не мога да твърдя, че има непосредствена опасност в момента. Ежедневно следим това, което се случва там, още от началото на събитията и смяната на правителството в Киев. Одеса беше град, който до този момент пазеше висока степен на стабилност. След това, което се случи, виждам рискове това да се разпространи и в други градове на областта. Затова призивът ми към местните власти в Одеска област и централното правителство е - да гарантират, че това няма да се случи. Ако се разпространят безредиците, освен прекия риск пред българското население, възникват и други рискове, например вероятност една част от българите да поискат да се върнат в България. Това е обсъждано в щаба на Министерски съвет, набелязани са мерки. Ако има масов характер, това би било сериозно предизвикателство за страната ни, но ние ще изпълним нашия дълг към сънародниците ни, ако това се случи. Българските граждани там, както и българските организации, до този момент, не са се ангажирали в пряко политическо или друго противопоставяне. Това дава шанс стабилността в региона да бъде запазена, коментира още Кристиан Вигенин.  
Друг елемент е свързан със сигурността на трасетата на доставките, доколкото тръбата, която доставя газ за България, минава през южната част на Украйна, близо до Одеска област. Ако ситуацията излезе от контрол, не знам доколко би могло да бъдат гарантирани сигурността на газопреносната инфраструктура. Случващото се завишава риска от подобни събития, каза Кристиан Вигенин.   
Не е нереален и друг риск, който беше обсъждан в щаба към Министерски съвет, за газовите доставки, каза Кристиан Вигенин. Вчера се проведе среща в Европейския съюз във връзка с възможните рискове за транзита за газ за България и другите страни от Европейския съюз, по повод писмото на Владимир Путин. Украйна не е готова да приеме новите условия, които Русия налага на страната, каза Вигенин..." - в. „Сега".

„Дипломатите на 28-те членки на Евросъюза ще обсъдят в понеделник възможността да се въведат допълнителни санкции срещу Русия.
В Брюксел се очаква да бъде обмислен вариантът за разширяване на „черния списък" с руски официални лица, спрямо които ЕС е наложил определени санкции, пише ИТАР-ТАСС
Ако бъдат наложени икономически санкции срещу Русия, това може да се отрази и върху държавите членки на Евросъюза, в които се наблюдава крехко оживление през последните месеци след продължилата години рецесия. Според икономистите най-засегнати от едни евентуални санкции ще бъдат балтийските страни и Финландия..." - в. „Стандарт".

 

Изборите за представители в Европейския парламент продължават да имат запазено място във всекидневниците.

„Има приблизителен паритет между двете основни противостоящи политически сили - БСП и ГЕРБ.
Според нашите изследвания БСП леко води, но де факто това е паритет. На трето място е ДПС, на четвърто място е господин Николай Бареков.
Това са четирите партии, които до голяма степен може да смятаме, че ще влязат. Има още две партии, които са на ръба - Реформаторският блок и НФСБ.
Това коментира пред bTV директорът на Агенция „Мадиана" социологът Кольо Колев.
Той подчерта, че общо за Европа кой ще влезе в Европарламента е „въпрос с повишена трудност и добави: „Нещата са много сложни. Събитията в Украйна ще решат до голяма степен кой ще влезе в Европарламента. Наистина по един много странен начин украинската криза, кризата във взаимоотношенията Русия - САЩ, Русия - ЕС, ЕС - Русия до голяма степен ще дадат отражение на тези избори.
До голяма степен зависи какво ще се случва оттук нататък в Украйна. Това не е страничен проблем. Този въпрос поставя много сериозни въпроси за европейското бъдеще на ЕС, на България."... - „в. Труд".

"Нека да дадем на българските избиратели ясен знак, че на тези избори те ще имат възможността да подкрепят политики, а не да заемат страна в междуличностни битки". С тези думи водачът на листата на ГЕРБ за европейските избори Томислав Дончев покани на дебат своят опонент и водач на листата на БСП за евровота Сергей Станишев.
"На деветия ден от предизборната кампания, водачите на двете водещи партии в България, които представляваме и двете основни политически семейства в Европа, все още не сме влезли в директен дебат, който да предложи на избирателите основните ни виждания в управленските философии на ГЕРБ и ЕНП от една страна, и на БСП и ПЕС от друга", пише Дончев до Станишев в писмо до медиите..." - в. „Стандарт".

„Стремим се и търсим доверие за първа политическа сила и моята прогноза е, че резултатът от тези избори ще бъде такъв, че да няма повод за предсрочни парламентарни избори, каза днес по Би Ти Ви лидерът на БСП Сергей Станишев. Така той отговори на въпрос какъв резултат очаква и какво ще е успех за него.  
Запитан, кой е бил най-критичният момент в управлението, когато си е помислял да се откаже, лидерът на БСП каза, че не е имал намерение да се отказва, но няколко пъти се е питал, дали си заслужава. "Винаги съм си отговарял: "Да, заслужава си", каза Станишев.
Той допълни, че най-тежко му е било в края на юли, когато стана инцидентът с "белия автобус". "С тази агресия, тези ударни групи се пристъпи една граница на ненасилие", каза още Станишев...
Според Станишев в момента няма основания за рокади в кабинета..." - в. „Дневник".

Издирването на двамата затворници, избягали от  софийския затвор, също е сред актуалните теми.

„Двамата избягали затворници - Николай Николов - Шатката и Хосе Мартинез, все още са в България. Това е основната версия, по която работи МВР, съобщавиха източници на bTV.  
Разследващите са сигурни, че Николай Николов - Шатката все още се укрива у нас. Проверяват се всички хора, с които е контактувал осъденият. 
Прегледани са кадрите от видеонаблюдението в столицата и на граничните пунктове и беглецът не е засечен никъде. Това означава, че Николов не е напускал страната..." - в. „24 часа".

„...Съучастникът му - гватемалският гражданин Хосе Мартинес, вероятно също се е укрил в страната. Затворниците избягаха на 30 април и трето денонощия от тях няма следа.
От МВР припомнят, че бегълците са опасни и призовават гражданите, ако имат информация за тях, да се обадят на телефон 112 или в най-близкото полицейско управление. Анонимността им е гарантирана." - в. „Труд".

„Трето денонощие няма следа от опасните престъпници, които избягаха от Централния софийски затвор.
Гранична полиция е на крак, контролът над преминаващите през всички пунктове е засилен. Следят се и камерите по граничните зони, за да се провери дали Николай Николов-Шатката и гватемалецът Хосе Мартинез не са напуснали страната с фалшиви документи, съобщава Нова телевизия.
Информация за бегълците е подадена и към всички съседни страни. От МВР потвърдиха, че по следите на престъпниците вече е и Интерпол. Очаква се снимките на двамата до часове да бъдат качени в секцията „издирва се" на сайта на международната полицейска система, заедно с информация за тях..." - в. „Сега".

„Очаква се двамата избягали затворници от софийския затвор да бъдат пуснати за издирване с червена бюлетина от Интерпол, съобщи БНТ. Българинът Николай Николов и гватемалецът Хосе Мартинез всеки момент ще бъдат качени в международната система, така че ако напуснат България, те ще бъдат търсени във всичките 180 страни-членки на организацията.
Заради бягството им от правосъдното министерство обещаха сериозни санкции за виновните надзиратели и началници в софийския затвор. Николов е осъден на 20 години затвор за убийство, а Хосе Мартинез е подсъдим за грабеж, но още няма присъда.
Двамата затворници избягаха около 18 часа на 30 април през отдушници и подземия на парното помещение, в което са работили. В деня на бягството им в затвора е имало тържество по случай националния празник на Италия. По това време контролът е бил занижен, тъй като и надзиратели, и шефове участват в такива мероприятия.
Появиха се и информации, че избягалите затворници са работили в парното помещение неправомерно, защото срещу Мартинез все още тече дело, тоест няма влязла в сила присъда, която евентуално да може да намали чрез труда си. При Николов пък такава дейност на външен обект е забранена, защото е бил в началото на излежаването на 20-годишната си присъда." - в. „Дневник".