Незабавно трябва да бъдат изпратени международни наблюдатели в Украйна

"Ситуацията в Украйна се развива в недобра посока", смята Ивайло Калфин

"Ситуацията в Украйна се развива в лоша посока. България трябва да настоява за спешно изпращане на максимално голяма група от международни наблюдатели в размирните източни области на страната". Това заяви пред Радио "Фокус" евродепутатът и водач на листата на Гражданска инициатива АБВ за изборите на 25 май Ивайло Калфин.

Като експерт по международните въпроси той не изключи възможността да се стигне и до необходимост от намесата на умиротворители; поне, докато не бъде намерено политическо решение на въпроса.

"Очевидно е, че украинските власти не могат да осигурят реда и сигурността в източната част от страната. Тези сблъсъци снощи в Одеса са започнали от два митинга – проруски и антируски, които, на практика, са се сблъскали, а полицията не е могла да установи реда. Това е много притеснително", коментира Калфин.

Той предупреди, че вариантът за военно решение на конфликта е много лош. Мнението му е, че българските посолства в Киев и Одеса трябва да следят внимателно ситуацията в района и да поддържат непрестанна връзка с представителите на огромната българска общност в Украйна. "Цялата ситуация в Украйна се развива в недобра посока. Украинските власти въвеждат най-тежкото възможно оръжие, което могат - това са военните сили за запазване на държавата. В същото време не могат да се справят с уличните сблъсъци", анализира ситуацията водачът на евролистата на АБВ.

В същото време той подчерта, че сънародниците ни в Украйна са около 250 000 - 300 000 и "е много важно с тях да бъде поддържана непрестанна връзка. Те си имат асоциация, те са добре организирани, българското посолство трябва да бъде в непрестанна връзка с тях и да оказва каквато е необходима помощ, включително и ако имат нужда и интерес - помощ за преместване в България постоянно или поне временно", добави Ивайло Калфин.