Войната наближава - Луганск мобилизира сили срещу Киев

Всички местни крила на Украинската армия трябва веднага да минат под командване на губернатора или да бъдат наказани

На фона на повишаващото се напрежение в размирните области в Източна Украйна една от тях, Луганската, готви пълна мобилизация на военните сили, пише News.bg.

Лично "народният губернатор" Валерий Болотов съобщи, че обявява извънредно положение и пълна мобилизация в региона, информират от щаба на т.нар. "армия на Югоизтока".

Заповедта на новоизлъчения управител на Луганск включва въвеждането на комендантски час и сформирането на районни щабове, чиито действия да бъдат координирани от централния щаб на югоизточната армия.

Всички командири на отделните подразделения на милицията, силите за сигурност и украинската армия трябва незабавно да се явят там и да се закълнат във вярност към народа на Луганск, след което да минат под командването на местната армия. В противен случай те ще бъдат обявени за изменници и към тях ще се приложат военновременните закони.

Всички сътрудници на силовите структури, които не са жители на областта, трябва да напуснат областната територия в срок до 18:00 часа тази вечер.

Губернаторът постановяви спиране дейността на всички политически партии и обществени организации. Ултранационалистическите формации като "Десен сектор" минават извън закона.

Прочита на тези крайни действия е различен от различните засегнати страни в конфликта. Според Болотов мерките му са необходими, след като "временната киевска хунта" не иска да ги разреши по мирен път. От Киев обаче обявиха, че възприемат случващото се като обявяване на терористична война.

Междувременно украинската служба за сигурност официално обяви, че отговорни за сблъсъците в Одеса са бившите високопоставени чиновници от кабинета на Янукович- Арбузов и Клименко. Според службата те се крият в съседна държава и оттам финансират безредиците.