Томислав Дончев кани Сергей Станишев на открит дебат

На деветия ден от предизборната кампания водачите на двете водещи партии все още не са се срещнали лице в лице, аргументира се той

Водачът на листата на ПП ГЕРБ за евроизборите Томислав Дончев отправи официална покана към Сергей Станишев за открит предизборен дебат. "На деветия ден от предизборната кампания водачите на двете водещи партии в България, които представляваме, и двете основни политически семейства в Европа, все още не сме влезли в директен дебат, който да предложи на избирателите основните ни виждания в управленските философии на ГЕРБ и ЕНП от една страна, и на БСП и ПЕС от друга", обосновава се Дончев.

По-рано днес той присъства на Третия национален събор на животновъдите край Петропавловския манастир заедно с колегите си от ГЕРБ, където лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че ще покани "червения" си опонент на открит дебат с водача на евролистата на дясната партия.

Ето пълния текст на тази покана:

До

Водача на листата на БСП

За изборите за членове на Европейски парламент

Сергей Станишев

Уважаеми г-н Станишев,

Обръщам се към Вас, в качеството ми на водач на листата на ПП ГЕРБ за изборите за членове на Европейския парламент, които ще се проведат на 25 май 2014 г. На деветия ден от предизборната кампания, водачите на двете водещи партии в България, които представляваме и двете основни политически семейства в Европа, все още не сме влезли в директен дебат, който да предложи на избирателите основните ни виждания в управленските философии на ГЕРБ и ЕНП от една страна, и на БСП и ПЕС от друга. Това се случва, въпреки готовността ми за подобен публичен разговор с Вас, която изразих още при номинирането ми за водач на листата на ГЕРБ.

Напомням Ви, че предстоящите избори са за членове на Европейския парламент и поради това, предизборната кампания по същество е състезание основно между кандидатите за евродепутати. В тази връзка е логично и политическият дебат да се води между водачите на листи, а не между лидерите на политически сили. Уверен съм, че избирателят може да направи своя информиран избор единствено след като ние, кандидатите за членове на Европейски парламент, му представим в открит разговор нашите основни приоритети и политики, които ще следваме след като заемем местата си на парламентарните банки в Брюксел и Страсбург. Затова, провеждането на такъв публичен диспут е от съществена важност за бъдещето на България и Европа, което гласоподавателите ще предначертаят с избора си на 25 май.

Обръщам към Вас с покана да проведем политически дебат в рамките на настоящата предизборна кампания. Нека да дадем на българските избиратели ясен знак, че на тези избори те ще имат възможността да подкрепят политики, а не да заемат страна в междуличностни битки. Нека да дадем пример, че този път политическата борба ще бъде сблъсък на управленски философии, а не на лично противоборство. Нека да дебатираме открито за бъдещето на България и Европа, защото нямаме време за губене.

Томислав Дончев,

Водач на листата на ПП ГЕРБ