Поклон пред паметта на априлските ни дейци!

Президентът Росен Плевнелиев и народните представители от ГЕРБ в Пазарджишка област се поклониха пред Априлската епопея в Панагюрище

Народните представители от ГЕРБ от Пазарджишка област д-р Дончо Баксанов, Гинче Караминова и Христо Калоянов се включиха в честванията на 138-та година от Априлската епопея в Панагюрище.

Христо Калоянов участва в литийното шествие от Историческия музей до площад "20 април" и поднесе цветя пред "Вечния огън" на мемориала „Априлци“.

По-късно народните представители бяха сред официалните лица на тържествения митинг заря.

Христо Калоянов се включи и в националното поклонение на историческата местност „Оборище“, където през април 1876 г. е проведено Първото Велико Народно събрание. Депутатът поднесе венец пред паметника на първите български народни представители.

Тържествено слово на митинга произнесе президентът Росен Плевнелиев.

"Апелирам всички политици да спрат да говорят, че България няма цел и няма план, защото това не е вярно", обърна се към присъстващите държавният глава.

"Още преди Освобождението предците ни завещаха посоката, която да следваме – "чистата и свята република" на Левски и Бенковски и „равенството с другите европейски народи". И народът ни и днес е обединен като един зад този идеал", заяви той пред панагюрци.

Президентът подчерта, че примерът на героите от Априлската епопея е показателен за това, че нищо не може да спре българите, когато надмогнат примирението и разделението и когато има ясна и благородна кауза.

Според него годишнината от подвига на априлци е повод да се замислим за дилемите, пред които са били изправени българите, избрали пътя на непримиримостта. "И тогава, както и в наше време, е било по-лесно да си замълчиш и по-безопасно да се примириш. Изборът преди 138 години не е бил лесен, но шепата мечтатели, които в сърцата си вече са били избрали свободата, са повярвали в себе си и са знаели, че могат със собствени сили да постигнат немислимото", припомни Росен Плевнелиев.

Заветът на априлци се състои в това, че бъдещето зависи от нашите собствени усилия, а свободата и нейните ценности не са даденост. "Сами определяме съдбата си, избирайки между удобното самосъжаление и това да запретнем ръкави и да превърнем Родината си в пример за другите. Днес е наш ред да пазим този завет и да не допуснем България да бъде отклонена от зададения от Апостола и от българските патриоти път за изграждане на демокрация от европейски тип и държавност, служеща на хората, а не на силните на деня", каза още българският държавен глава.