Лекарите стачкуват заради нерешените проблеми в здравния сектор

Последно проучване поставя здравната ни система на дъното на глобалните тенденции

Лекарите у нас се готвят за мащабна национална стачка заради нерешените проблеми в здравния сектор.

Датата на събитието е 15 май, когато медиците в Европа излизат на европейски общонационален протест, съобщи зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Юлиян Йорданов, цитиран от Нова ТВ.

Европейските лекари ще протестират срещу условията на труд и заплащането. "Ние също ще проведем съответните мероприятия. Въпросът е дали това ще бъде международна, или национална стачка", обясни д-р Йорданов, като подчерта:

"Такива нагласи има заради всички проблеми в здравеопазването, които не се решават"

В последно време има тенденция тези проблеми да се изместват и да се стоварват върху лекарите, сякаш те са виновни за състоянието на системата, разказа той.

Проучване на международна организация, която изследва качеството на здравеопазването в отделните държави за 2013 г., опровергава тези спекулации. Данните сочат, че България е на едно от последните места по отношение на качеството на системата. Само по показателите, свързани с достъпа до лекарите обаче, страната ни се нарежда на 3-4 позиция.

Зам.-председателят на ресорното сдружение коментира: "Всички искаме качествено здравеопазване. За да има такова обаче, трябват финанси. Когато липсват средства, то се компенсира именно с лекарите и всички, които работят в здравеопазването”.