Млада майка на косъм от смъртта всеки ден! Здравната каса се подиграва, от Европа: Не може да се месим!

Животът

02-05-2014, 17:11

Снимка:

личен архив

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Млада майка се бори със смъртта, държавата мълчи

Силвия Петрова получава внезапни мозъчни кръвоизливи

Здравната каса отпуска 10 000 лева на тежко болната Силвия Петрова от Сопот. За да живее 29-годишната жена, са й нужни поне десет пъти повече. Европейският комисар по здравеопазване Тонио Борг пък отговорил на писмото на младата майка, че Комисията не може да се намесва в здравната политика на страните-членки. Т.е. няма как да й се помогне.

Както Plovdivutre.bg вече писа Силвия Петрова е с вродена мозъчна артериовенозна малформация (AVM). Тя получава внезапни мозъчни кръвоизливи. След раждането на 3-годишната си дъщеря била на косъм от смъртта. Отворили й главата, за да я спасят. "Болестта ми няма симптоми, сега съм добре и на крака, но всеки момент може да ми се случи лошото", каза тя пред Plovdivutre.bg.

Здравната каса у нас поема малка част от консумативите при мозъчните операции. Молбата на Силвия и на други болни като нея е медицинските изделия да се покриват изцяло, така както е при сърдечните интервенции.  "За съжаление, към настоящия момент НЗОК няма нормативно основание за заплащане на сума, по-голяма от 10 000 лева за всяка проведена ендоваскуларна интервенция", гласи отговорът на Касата след писмо за помощ от бащата на пациентката.

Семейството на болната жена потърсило съдействие и от Европейската комисия по здравеопазване. Комисар Борг им заявил, че всяка страна – членка има свобода да води самостоятелна здравна грижа. Т.е решава какви здравни услуги да предлага, колко да струват те, или каква част от тях да възстанови. Въпреки, че Комисията силно окуражава страните – членки да осигурят универсален достъп до висококвалифицирани грижи за всички свои граждани,  тя "няма мандат да се намесва в начина, по който страните – членки управляват своите здравни грижи".

"При безкръвните операции само лепилото, с което ми затворят главата, струва 4 хиляди лева. Последният път бяха нужни 5 лепила", каза преди време Силвия. Според лекарите тя трябва да се подложи на поне още три интервенции през интервал не по-голям от два месеца. В противен случай се активират спящи съдове, ефектът от лечението намалява и има риск от нов кръвоизлив. Затова са нужни около 100 хиляди лева. В сметката на Силвия Петрова в момента има малко над 15 хиляди лева. "Продължавам да се боря и вярвам, че ще успея", споделя младата жена.

Всеки от нас може да й помогне!

Дарителска сметка: 7000 1521429460

IBAN:BG05 UNCR 7000 1521 4294 60

клон 372

UniCredit Bulbank

Силвия Петрова Петрова