Впечатляващи факти за вашето бебе

20 неща, които не знаем за новороденото

Още от момента на раждането си бебето, въпреки че е толкова малко и беззащитно, е способно на толкова много неща, които възрастните дори и не подозират. Ето някои любопитни „бебешки” факти, с които да се убедите в това.
Бебетата могат сами още в първите седмици да достигнат до майчината гърда – учени са доказали това чрез конкретен експеримент. Новородени бебета са били оставени на коремчетата на майките си. От това положение те сами, без чужда помощ, са успели да се ориентират и да се изкачат до гърдите, за да сучат. Те сами намират зърното, захапват го и се нахранват, без никой да ги направлява. Бебешкото обоняние е много силно.
Бебетата се раждат с оформен слух и могат да разберат откъде идва определен звук само 10 минути след раждането си.
Учени са доказали, че дори новородените имат елементарни познания по математика и физика. Те могат да направят разлика между един, два, три или много обекти, въпреки че все още нямат абстрактната представа за числата, която придобиват по-големите деца и възрастните.
Бебетата са родени, за да се усмихват. Това става ясно, защото слепите съвсем малки бебета също се усмихват, т.е. не копират от околните.
Психолози са открили, че бебета само на 2 дни могат да разпознаят майките си от дигитален запис на гласа им.
Бебето е много чувствително на температури. То има своите начини да се съпротивлява на студа и горещината. Когато усеща хлад, бебето се сгушва в поза ембрион, а когато му е горещо – ляга по гръб и разперва ръце и крака. По тези признаци можете да разпознаете как се чувства бебчето ви.
Бебето ви е много чувствително и на миризми. И то доста по-чувствително от нас, възрастните. Това е така, защото чрез обонянието си през първите седмици бебето разпознава майка си. Затова бъдете внимателни със силните парфюми.
При раждането на бебето са необходими между 5 и 10 мин., за да реагира и свикне с нещо непознато досега, но когато стане на 3 месеца този срок пада на 30 секунди до 2 минути.
Доказано е, че, ако бебето продължи да расте с темповете, с които се развива през първата си година, на зряла възраст ще придобие размерите на жилищна сграда.
Бебетата предпочитат човешката реч пред други видове звуци. Именно затова, когато стане по-голямо, то опитва да имитира речта на околните, а не например телефонен звън.

Източник: purvite7.bg