Вестниците в Петък, 2 май

Пандизчии офейкаха през тунел

 


"Стандарт"
Бягство от затвора като на филм спретнаха двама пандизчии. Николай Николов-Шатката и чилиецът Хосе Луис Гевара Мартинез от Софийския централен затвор успели да прокопаят тунел под оградата.
Те духнали от зандана под носа на надзирателите около 20,30 часа в сряда. Предполага се, че са поели в посока Сърбия или Гърция и вече са извън страната. 46-годишният Николов е с 20-годишна присъда за убийството на пернишкия дилър Николай Христов-Хайо. Преди няколко месеца стана свидетел срещу пернишката банда за мокри поръчки, известна като "Килърите 3", и заедно с друг перничанин Станислав Ангелов-Сиси даваха показания в специализирания съд. Хосе е на 48 години с гватемалски паспорт, изтърпява наказание от 10 години затвор за грабеж, отнемане на превозно средство и незаконно оръжие. Двамата са работели като парнаджии в затвора и са успели да избягат именно от това помещение, което се намира откъм улица "Майор Векилски". От МВР са взели спешни мерки. Полицията е на крак, блокирани са граничните пунктове към Сърбия и Гърция. В затвора незабавно е назначена проверка за обстоятелствата около бягството на двамата, както и защо е позволено на Шатката да работи.


Голямото пътуване мина без тапи
"Монитор"
Голямото пътуване този път се размина без тапи. Трафикът през първия от 6-те почивни дни вчера беше натоварен на изходите на столицата и другите селища в страната, както и по граничните пунктове с Гърция. До километрични задръствания, каквито имаше по Великден обаче не се стигна, въпреки че половин милион българи поеха на път за празниците.
Хиляди автомобили и автобуси започнаха да задръстват пътищата още в последния работен ден в сряда, но до критични ситуации не се стигна. Трафикът по основните пътни артерии беше интензивен, но без задръствания. Дори по кризисната автомагистрала „Хемус", където традиционно се получават километрични задръствания, транспортни тапи нямаше.


Старозагорци се извиниха на бежанците от Розово
"Новинар"
Жители на Стара Загора направиха жест към изгонените от казанлъшкото село Розово бежанци, опъвайки надпис "Извинявайте", изписан на български, арабски и кюрдски език. Нестандартната проява бе организирана в социалната мрежа като отговор на агресията срещу сирийците, съобщи Дарик.
Пред общината, където беше разпънат плакатът, бе и 28-годишният бежанец Мохамед Исад. Той посочи, че не се притеснява от реакцията на хората в Розово, защото тя не отговаря на нагласата на българското общество като цяло. Сириецът живее в Стара Загора от 4 месеца и все още не е получил статут на бежанец. Няма работа и разчита на помощи от БЧК и доброволци.