Учени разговарят с бактерии?

Екипът на Поркар е направил генетични промени в бактерия Ешерихия коли

Мануел Поркар от Университета на Валенсия в Испания и колегите му разработват метод за провеждане на разговори между хора и бактерии чрез превръщане на светлинни вълни в реч, пише New Scientist, цитиран от Фокус. До момента бактериите са казали на учените доколко благоприятни за тях са условията, в които живеят.
Екипът на Поркар е направил генетични промени в бактерия Ешерихия коли, за да може тя да излъчва различно оцветена флуоресцентна светлина, когато фактори като топлина, киселинност и кислород променят нивата си. В резултат микробите започват да сияят в различна светлина, ако, например, е твърде топло. По време на опитите си учените са променяли условията, в които живеят бактериите, вследствие на което количеството излъчвана светлина се е променяло. Следващата стъпка е да се използва микропроцесор за превръщане на светлинните вълни в реч. “Стратегията да се декодират въпроси и отговори в “светлинен език” е осъществима и е първата стъпка в диалога с бактериите”, казва Поркар.
“Говорещите” бактерии биха могли да се поставят в опаковки с храна, за да излъчват предупреждения, когато продуктът вече е негоден. Технологията може да доведе и до по-добър контрол на микроорганизмите при ферментация в индустриални условия и при производството на лекарства.