1 май е ден за борба за трудови права и права на хората, които се трудят

Проблемите около правата на работещите хора са много в България

Трябва да си спомним, че 1 май е ден за борба за трудови права и права на хората, които се трудят. Така, че освен с празника, трябва да се сетим за проблемите. Това заяви водачът на листата на АБВ Ивайло Калфин в петричкото село Кърналово, където посети местната зеленчукова борса и се срещна с част от производителите.
Проблемите около правата на работещите хора са много в България – многото работещи бедни – хора, които са на работа, но получават ниски доходи, които не им позволяват нормален живот, също тези българи, които нямат достъп до работа.
Ивайло Калфин посочи, че особено ощетени са младите хора у нас. „Младежите имат огромен проблем – 1/3 от тях практически не могат да си намерят нормална, добра работа”.
Що се отнася до сънародниците ни в чужбина – те са над два милиона – работят и отглеждат децата си извън България. Извън пределите на страната ни работят още толкова българи, колкото и в България, обясни евродепутатът.  „Много от хората ни зад граница работят при условия, които нямат нищо общо с условията на местните хора, буквално са дискриминирани.
Това, за което ние от АБВ ще настояваме е да бъдат установени общи правила за работещите в ЕС – условията и за работа, и по отношение на трудовите права, и по отношение на минималното трудово възнаграждение. Това е и единият от приоритетите на АБВ за предстоящия евровот -  уеднаквяване на трудовите права на работещите в Европа.