Сирийската криза поставя предизвикателства за сигурността на България

Опасенията са, че приливът от бежанци може да даде възможност на бойци да преминат границата или да се установят в България

Сирийската криза поставя предизвикателства за сигурността на България, констатира Държавният департамент на САЩ в доклад за терористичната заплаха през 2013 година, цитиран от БНР.

В доклада се посочва, че предизвикателство за сигурността е бил напливът от сирийски бежанци. Това е увеличило междуетническото напрежение и е поставило пред изпитание недостатъчно финансираните държавни агенции. Опасенията са, че приливът от бежанци може да даде възможност на бойци да преминат границата или да се установят в България. Допълва се, че страната ни ще получи 7 млн. долара от ЕС за справяне с прилива от бежанци и че САЩ са в постоянен диалог с институциите за справяне с проблема.

Броят на терористичните нападения по света през 2013-а е нараснал с 43 процента спрямо предходната година. Загинали са близо 18 хиляди души. Основната заплаха за Европа е в увеличаващия се брой европейски граждани, които заминават за Сирия, за да воюват срещу президента Башар Асад, сочи американският Държавен департамент.