Вестниците в Четвъртък, 1 май

България се чувства застрашена от кризата в Украйна

 

Вестниците в четвъртък цитират изявления на президента Росен Плевнелиев за западни медии, в които коментира украинската криза.

 

„България се чувства застрашена от кризата в Украйна. Това заяви българският държавен глава Росен Плевнелиев...
България се чувства застрашена и положението щеше да бъде още по-сериозно, ако не се бяхме присъединили към НАТО през 2004 година и към ЕС през 2009 година, заяви президентът в отговор на въпрос дали страната му чувства заплаха от украинската криза.
„Кремъл промени методите си - свидетели сме на една нова, по-националистична и агресивна политика в зоната, която по време на съветската епоха се наричаше „близката чужбина". Това е преднамерена стратегия за дестабилизация - в началото бе Крим, след това, по същия сценарий - Източна Украйна. Кой ще бъде следващият? Молдова? Балканите?
Знаете ли, че от началото на украинската криза не минава и една нощ, през която български изтребители да не излитат, за да прихванат руски самолети, които извършват враждебни полети над Черно море?..." - в. „24 часа".

„Българският държавен глава, за когото се отбелязва, че не е излъчен от управляващата коалиция, посочва, че поведението на Русия в конфликта показва промяна на нейните методи...
Той добавя, че за два месеца българските изтребители, които действат в рамките на програмата на НАТО за въздушна отбрана, са изпълнили толкова спешни полети, колкото за последните 20 години.
На въпрос за русофилството и за резервите на българската политическа класа към налагането на санкции срещу Москва Плевнелиев признава, че действително България остава русофилска страна. Той обаче подчертава, че най-вече и преди всичко тя е проевропейска държава. "Руският проект е антиевропейски по същността си, по ценностите си, по визията си за света и обществото", смята българският държавен глава, отбелязвайки, че Евразийският съюз се представя в Русия като голям проект, "простиращ се от Лисабон до Владивосток", което "изключва и отрича Европейския съюз като такъв".
Плевнелиев признава още, че е бил изненадан от реакциите на българските политици, според които София не бива да се противопоставя на Москва заради енергийната зависимост. "Газта трябва да е само стока, не бива да се използва като оръжие", допълва той.
Президентът смята, че в кризата с Украйна става дума за оцеляването на самия Европейски съюз като пример за хуманизъм и демократично развитие и в този контекст отбелязва, че Европа не проявява достатъчно твърдост пред Кремъл..." - в. „Дневник".

"Свидетели сме на нова политика, по-националистическа и агресивна... 
Това казва в интервю за френския вестник "Експрес" президентът Росен Плевнелиев...  Българският държавен глава коментира, че кризата в Украйна застрашава страната ни, като в Крим, "а сега и в Югоизточна Украйна Кремъл прилага преднамерена стратегия за дестабилизация"... 
На сайта на президентството е публикувано интервю на президента за Le Temps с аналогични послания."Знаете ли, че от началото на украинската криза не минава нощ без български изтребители да излетят, за да прехващат руски самолети, изпълняващи враждебни полети над Черно море?", пита Плевнелиев. Той добавя, че за два месеца българските изтребители, които дежурят по мисията на НАТО за охрана на въздушното пространство Air Policing, са изпълнили толкова спешни полети, колкото през целия период за последните 20 години.  
Позовавайки се на отношението на българските политици и резервите им към налагането на санкции срещу Русия, Плевнелиев определя България като русофилска страна. Президентът признава още, че е бил изненадан от реакциите на български политици, според които страната не бива да се противопоставя на Русия. Той обаче подчертава, че въпреки всичко България остава проевропейска държава...  
Президентът смята, че в кризата с Украйна става дума за оцеляването на самия Европейски съюз...  
"Ако отстъпим днес, нашият Съюз не само ще бъде дестабилизиран, но и делегитимиран като демократичен модел в очите на всички, които мечтаят някой ден да се присъединят към него - имам предвид преди всичко нашите съседи на Балканите", подчертава Росен Плевнелиев. 
Той предупреждава за опасността от оформяне на периферна зона в Европа, което според него би било точно това, което иска Кремъл. 
"Да не забравяме, че всички войни в Европа са започвали заради сблъсък на интереси на великите сили в тази прословута периферия", посочва българският президент. Той подчертава, че не великите сили, а самите украинци трябва да решават бъдещето на Украйна..
Le Temps: Считате ли, че позицията на ЕС по отношение на Русия е достатъчно твърда? 
Росен Плевнелиев: Не, не е. Европа е пример за целия свят, най-вече за източната част на континента, със своя хуманизъм и демократично развитие. Именно тези ценности са поставени под въпрос днес с украинската криза. Тук не става въпрос само за Украйна, но и за оцеляването на ЕС. Ако днес отстъпим, нашият съюз не само ще се дестабилизира, но и ще изгуби своята легитимност като демократичен модел в очите на всички онези страни в нашия регион, говоря най-вече за страните на Балканите, които мечтаят един ден да се присъединят към него. 
Най-големият проблем и мой кошмар е европейците от Югоизточна Европа да бъдат отново причислени към периферията на Европа. Днес искам да попитам големите европейски държави - Франция, Германия, Великобритания, какъв е смисълът да имаш добре поддържан и спретнат дом, ако живееш в квартал с лоша репутация? Нашият общ дом днес е Европа. И днес тя е в опасност..." - в. „Сега".

Всекидневниците поместват и публикации, свързани с електронното управление и възможностите за повече прозрачност чрез средствата на интернет.

 

„Всички договори, сключени след обществена поръчка, ще бъдат достъпни в интернет. Това решиха депутатите при второ четене на промени в Закона за обществените поръчки. Онлайн ще може да се намерят и всички протоколи от заседанията за оценки на оферти.
С новите промени се въвежда и забрана за продажба на тръжни документи, обясни депутатът от ДПС Хамид Хамид.
Така възложителите няма да знаят колко фирми ще участват и да се разберат предварително с тях. Разширяват се и възможностите за т. нар. in-house възлагане, където възложителят може да даде поръчка на собствено предприятие.
Депутатите въведоха и няколко промени, засягащи подизпълнителите.
Вече изпълнителят няма да може да прекратява договора с тях малко преди края на проекта и да не им плаща. Въвежда се и гаранция, че сумите са разплатени..." - в. „Стандарт".

„След като в края на март правителството прие поредната стратегия за въвеждане на електронно управление в страната, на днешното си заседание одобри така наречената пътна карта за прилагането й.
В нея се посочват конкретни мерки, дейности, проекти, срокове и финансови ресурси, необходими за постигане на записаното в стратегията, съобщиха от пресслужбата на кабинета.
В Бургас, където се състоя изнесеното заседание на правителството, вицепремиерът Даниела Бобева представи пътната карта, а в презентацията й се включиха министърът на външните работи Цветлин Йовчев и министърът на транспорта Данаил Папазов, съобщи БТА.
Картата обхваща мерките по въвеждане на електронно управление до края на следващата година, посочи Бобева.
Досега са усвоени около 300 милиона евро за електронно управление. "За съжаление резултатите не са достатъчно видими. Целта на тази пътна карта е в рамките на следващата година и половина да направим всичко онова, което е правено досега - работещо", каза Бобева.
Крайната цел, която се преследва, според нея е всички администрации да бъдат обвързани така, че да се намали административната тежест за гражданите и за бизнеса. Даниела Бобева добави, че към момента са изградени до голяма степен 30 регистъра, а министерствата и ведомствата, които оперират с тях са 14 на брой. Всички тези министерства и ведомства подават информация до една платформа, която се нарича "Облак". В рамките на тази обща платформа и на своите компетенции ще може да се тегли необходимата информация..." - в.„Дневник".

 

Евроизборите неизменно са сред темите на вестниците.

„Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на Александър (Алекс) Алексиев срещу решението на ЦИК, с което комисията обяви за недействително собственото си решение за регистрацията му като кандидат за евродепутат, съобщи "Правен свят".
Съдът приема, че макар според Изборния кодекс само в два случая ЦИК може да се отклонява от общото правило, според което тя не може сама да обявява решенията си за недействителни, в конкретния случай следва да се приложи аналогия на закона (чл. 46 от Закона за нормативните актове). Аналогията е възможна поради сходността на случаите и поради съответствие с целта на закона. По силата на тази аналогия, ЦИК може и в непредвиден от Изборния кодекс случай сама да обяви решението си за недействително. Което ЦИК правилно е направила в случая с регистрацията на Алекс Алексиев..." - в. „Труд".

„Съдът не приема, че има нарушение на Директивата, регулираща материята за изборите за членове на Европейския парламент. Директива 93/109/ЕО на Съвета от 06.12.1993 г. допуска националното законодателство да предвиди ограничение на пасивното избирателно право, свързано с "пребиваването" на съответния гражданин на територията на ЕС. Същевременно обаче Изборният кодекс въвежда друг критерий, според който изискването кандидатът да е живял "най-малко през последните 6 месеца в Република България или в друга държава - членка на Европейския съюз", означава той да е бил "адресно регистриран" - по постоянен и настоящ адрес, на територията на България или в друга държава - членка на ЕС. Алексиев има постоянен адрес в България, но според ГРАО неговият настоящ адрес е в САЩ.
По настоящото дело ВАС допусна свидетел, който заяви, че Алекс Алексиев живее постоянно в България повече от 2 години. Но съдът прие, че това е без значение, тъй като липсва регистрация по настоящ адрес на Алекс Алексиев в България..." - в. „24 часа".

„ДПС мобилизира поддръжниците си в Западна Европа
На предстоящия евровот ДПС ще приложи изпитаната вече тактика с активизиране на привържениците на работа в страни от Западна Европа. Така партията на Ахмед Доган се опитва да потуши последиците от изискването за уседналост в новия Изборен кодекс.
Движението се прицелва в европейските си гастарбайтерите, тъй като за тях не важи условието да са пребивавали най-малко три месеца, за да упражнят конституционното си право на вот. Така партията се опитва да тушира проблема с изселниците в Турция, които според новите правила нямат право да участват в евроизбори, ако не отговарят на условието за уседналост.
Кампанията в Западна Европа се провежда чрез агитация на място и най-вече в социалните мрежи в интернет. Във "Фейсбук" са създадени и няколко профила, а целта е да се стигне до големите гурбетчийски групи в Германия, Франция, Холандия, Австрия и други държави. Основно с агитацията се занимава младежката организация на ДПС. А най-активен е лидерът й Илхан Кючюк, който трябваше да поведе евролистата на партията заради големия брой номинации, но в крайна сметка остана четвърти. Според последните сондажи обаче движението има реален шанс за двама евродепутати и възможност за трети при ниска изборна активност.
На сънародниците ни зад граница се оказва помощ при попълването и подаването на заявленията за гласуване в чужбина. В много дипломатически представителства заявленията са подавани организирано, което спестява страшно много време и усилия.
В досегашните европейски избори ДПС винаги се е представяло изключително добре, въпреки текстовете за уседналостта..." - в. „Сега".

Случаят с изгонените от с. Розово семейства на бежанци също е сред най-отразяваните теми във всекидневниците.

„Обядът на изгонените от казанлъшкото с. Розово 17 сирийски бежанци бе тенджера с боб. Гозбата върху печката ни показва 37-годишната Шалиджан Носър.  
Често ядели и ориз. Продуктите били още от помощите, които получили в бежанския лагер в Харманли, от който излязоха преди седмица.  
След като бяха прокудени от с. Розово, бежанците намериха покрив в къща на казанлъшки бизнесмен в недалечния град Крън. Тук са 4 семейства с общо 6 деца, всички са кюрди от сирийския град Халеб. Избягали заедно от Сирия през Турция и на 23 октомври нелегално влезли в България.  
След като получили статут на бежанци, вече трябвало да се оправят сами. Предложенията за квартира получили чрез агенция за недвижими имоти. По думите им собственикът на къщата Ганчо Михов им поискал по 1500 лв. месечен наем, но те твърдят, че в момента разполагали със 70 лв. и се чудят какво да правят.  
Самата къща е голяма и добре обзаведена, видя репортерът на "24 часа". Казват, че тук ги довел полицай. Очакват да им бъдат върнати всички пари, с които предплатили злополучната си квартира в Розово за 2 месеца - 2600 лв.
За разлика от Розово тук бежанците са добре приети..." - в. „24 часа".

„Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обяви, че ще бъде извършена проверка във връзка със случая „Розово". 17 сирийски бежанци, сред които и малки деца, бяха прокудени от къща, в която живееха под наем, след като местните организираха протест срещу присъствието им, съобщи bTV.
От думите на Лазаров се разбира, че проверката няма да засяга използването на реч на омразата или завоалирани заплахи за саморазправа, които скандализираха обществото, а ще е насочена изцяло към статута на сирийците, които повечето селяни даже не бяха виждали.
МВР ще установява спазена ли е процедурата за даване на бежански статут на съответните лица; дали те самите са спазили процедурите, които се изискват в съответствие с техния статут и дали местната власт им е издала адресна регистрация, която те са пожелали.
В същото време Светлозар Лазаров посочи, че „едва ли това е най-тактичният вариант да се използва случая и да се коментират теми, свързани с етническата толерантност и етнически чисти градове" и изрази личната си позиция, че „това е нехуманно в съвременните условия".
„Докато съм главен секретар на МВР, няма да допусна незаконно преминаване през границата ни", категоричен беше Светлозар Лазаров, дни, след като авторитетната организация Human Rights Watch потвърди казваното от български правозащитници месеци наред - че изпратените по границата полицаи използват и груба сила, за да спрат нелегалните имигранти..." - в.„Труд".

"Ще коментирам случая Розово и в друг аспект - неадекватната реакция на местната власт и на някои от политическите сили". Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев по повод дискриминацията на имигранти от жителите на село Розово, Казанлък.
"На първо място изключително съм изненадан от докладната записка, с която кметицата г-жа Георгиева е сезирала областната дирекция на вътрешните работи. Докладната започва със следния текст „Село Розово е едно от най-чистите по етническа принадлежност села в община Казанлък", каза още Йовчев.
По думите му представител на местната власт да говори за етническа чистота е нещо, което не може да приеме под каквато е да е форма. 
"Да не говорим, че след това, пак в тази докладна записка се описва, че граждани са изразили своя протест и негодувание от факта за новозаселените. Тези две неща като ги свържа за мен представляват нещо, което наистина е изключително тревожен факт. Не знам до каква степен действията на кметицата са довели до тези протести и неадекватни действия на жителите на това село", разясни министърът.
"Дълбоко съм убеден, че българският народ не е такъв. Ще си позволя да коментирам една декларация на ПП ГЕРБ, която според мен е изключително неадекватна. Няма решение на държавната агенция по бежанците за настаняване на бежанци в района на град Казанлък. Не знам кой им е дал тази информация, кой отново ги е въвел в заблуждение. Още веднъж ще повторя, че тези хора, в момента в който получат статут от държавната агенция за бежанците, след като е установена тяхната самоличност, след като са минали проверки за сигурност, установено е че те не представляват заплаха, че имат нужда от закрила, преминали са през всички процедури, те имат правата като на всички постоянно пребиваващи граждани на територията на страната. Могат да отидат навсякъде, въобще не можем да говорим за принудително заселване. И още нещо - когато говорим за върховенство на закона, именно върховенството на закона се изразява в това, че по закон тези хора можеха да се заселят там, отговарят на всички изисквания. Този, който им пречи, нарушава закона. Така че, когато говорят за налагане върховенството на закона, може би са имали предвид на кмета избран с гласовете на ГЕРБ - кметицата Георгиева. Да, наистина трябваше да има декларация от ПП ГЕРБ, и в нея те трябваше категорично да се разграничат от своя кмет, който говори за етническа чистота", каза вицепремиерът..." - в. „Стандарт".