Днес отбелязваме 138 години от Априлското въстание

Панагюрище е център на националните тържества, посветени на Априлската епопея

България днес отправя очи към Панагюрище и свежда глава пред мъжеството, честта и саможертвата на героите от Априлското въстание, които преди 138 години се изправиха срещу вековната Османска империя, за да положат основите на българската държавност.

Тържествата по повод Априлската епопея ще започнат в 10 часа с литийно шествие от Историческия музей, водено от духовници, които ще пренесат светините от април 1876-а година. Веднага след това ще бъде извършен и ритуалът по издигането на националното знаме.

В 10.30 часа в Храм „Свето Въведение Богородично“ поименно ще бъдат споменати всичките 537 панагюрски мъже, жени и деца, загинали в априлските събития. Най-атрактивната част в тържествата е историческият спектакъл-възстановка, който ще започне в 17 часа.

В подножието на Маньово бърдо ще бъде пресъздадено обявяването на Априлското въстание и защитата на Панагюрище. Тържественият митинг-заря на площад „20 април“ ще започне в 20.30 часа. Официалното слово ще произнесе президентът Росен Плевнелиев.