Сезонът на матурите започва на 7 май

Животът

01-05-2014, 08:49

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Оценката от изпитите може да бъде записана като текуща

Стартът на сезона на матурите тази година ще бъде на 7 май.

Първи с изпитите ще се сблъскат децата от IV клас, които ще се явят на Националното външно оценяване по български език и литература, съобщиха от просветното министерство. На следващия ден малчуганите ще трябва да покажат натрупаните знания по математика, а на 12 май ще бъдат препитани по "Човек и природа".

Ден по-късно пък ще се помъчат да блеснат в малката матура по предмета "Човек и общество". Четирите изпита започват от 10.00 часа и ще се провеждат едновременно във всички паралелки в страната. Препитването ще е писмено и ще продължи един учебен час, който е 40 астрономически минути.

От просветното ведомство уточниха, че провеждането на изпитите няма да възпрепятства осъществяването на нормалния учебен процес. Целта на проверката е да се установи нивото на усвояване на знанията и уменията по съответния предмет, пише "Новинар".

Училищните комисии са задължени да въведат резултатите от миниматурите на сайта за външно оценяване в срок до три дни след приключване на съответното изпитване. Там ще могат да се разгледат статистиките за отделните райони, както и цялостната картина на знанията на децата у нас. Оценките на учениците може да бъдат вписани като текущи, но не е задължително, уточниха от МОН.