Вижте последното интервю на Аертон Сена, 20 години след смъртта му

Бразилецът загина на 1 май 1994 г. на пистата Имола

На днешния ден преди 20 години от този свят си отиде Аертон Сена. Черният уикенд на пистата Имола отне живота на най-обичания пилот във Ф1 за всички времена и остави огромна празнина в сърцата на феновете. И до днес споменаването на името му сред обществото на Гран при буди вълнение, почит и тъга. За бразилеца е изписано толкова много, че е трудно да се каже нещо повече, което не е известно за него. Наскоро обаче прочутото британско издание F1 Racing публикува уникален материал по повод годишнината от гибелта на Аертон. И това е неговото последно интервю, 2 часа преди да загине. Историята около него разказва търговският директор на Уилямс по онова време Ричард Уест. Самият той задава въпросите на Сена и неговият съотборник Хил в Падок клуба, без да знае, че ще остане последният човек, интервюирал бразилеца.

Планът беше състезателите на Уилямс да дадат своя задължителен брифинг на 1 май в 11 часа, спомня си Уест. - Те трябваше да се срещнат със стюардите, с доктора на надпреварата и с главния отговорник по сигурността. Тя трябваше да продължи 10-15 минути, като причината за нея бяха сериозните инциденти от началото на състезателния уикенд на Имола, при които Рубенс Баричело беше сериозно наранен, а Роланд Ратценбергер загуби живота си след удар с близо 300 км/ч в стената на завоя "Жил Вилньов". Състезателите трябваше да дадат своята гледна точка за случилото се и да кажат дали пистата е достатъчно добре обезопасена. След това те трябваше да дойдат за последната си медийна изява в Падок клуба преди състезанието.”

Беше много трудно да разбереш кога Аертон е щастлив. Дейъмн обаче каза, че е доволен от колата. Малко преди срещата с медиите, Сена продължаваше да говори с инженерите.Така щеше да е и минути преди старта на състезанието. Двамата с Хил влязоха в стаята под бурните аплаузи на гостите на тима.

Интервюатата започват, като Уест задава въпросите:

 - Аертон, ти за пореден път ще стартираш от полпозишън в блестящата ти кариера. Можеш ли да обясниш на гостите тук днес при какви условия и скорости сте изложени на пистата Имола
? Мисля, че за хората това ще бъде интересно (голяма карта на трасето е поставена зад пилотите, за да могат да показва на нея каквото преценят

В този момент Аертон погледна часовника си. Беше точно преди 12 на обяд. И започна:” 

 

ЦЕЛИЯТ МАТЕРИАЛ С ПОСЛЕДНИТЕ ДУМИ НА СЕНА ЧЕТЕТЕ ТУК