Социалните мрежи са най-новият източник за трафик на хора

Най-рисковите групи са младежите – студенти, подрастващи, както и безработни и най-вече учениците

Това коментира пред телевизия Bulgaria On Air Ваня Ананиева, секретар на Комисията за борба с трафика на хора във Велико Търново.
Ананиева посочи, че досега най-често хората били въвличани в престъпните схеми чрез фиктивни обяви за работа и по-рядко чрез близки до жертвата хора. Най-рисковите групи са младежите – студенти, подрастващи, както и безработни и най-вече учениците.

"Хората са отчаяни, лесно се лъжат и това, което предупреждаваме, е, че информираният избор е най-добрият избор", сподели още експертът. Тя допълни, че трафикантите са интелигентни хора, които влагат много средства и време в една жертва, без значение дали ще е за сексуална или трудова експлоатация.

"Трафикът на хора е третото най-доходоносно престъпление. Нарежда се след наркобизнеса и кражбата на бизнес", коментира Ананиева. Тя посочи, че средното време, което се инвестира за въвличане на жертви е между 3 и 6 месеца, но възвращаемостта после е голяма. По думите й най- много злоупотреби стават през лятото и пролетта.

"Именно тогава младите хора се записват за бригади в чужбина. Най-често за страните Великобритания, Холандия, Полша, Германия. Те разбират, че са станали част от трафик на хора, когато попаднат в другата страна и видят, че предложените условия на труд не отговарят на действителността. Работят в лоши трудови и хигиенни условия. Вместо 8 работят по 15 часа. Остават без документи", поясни Ананиева.

За хората, които заминават да работят в чужбина, е важно да знаят, че личните им документи, трябва да останат в тях, допълни експртът.

По данни на прокуратурата през изминалата година 540 души са станали жертва на трафик, 476 от тях са жени, а лицата под 18 годишна възраст- са 70. Двама души са станали жертва на схема за продажба на органи. Черната статистика сочи, че на всеки 30 секунди трима души по света стават жертва на трафик на хора.