Румен Петков осъди Lafka

Петков: Инвазията на Lafka е опит за налагане на вреден монопол, смята политикът

Подкрепяме представителите на дребния и среден бизнес в Бургас и сме категорични, че казусът с инвазията на павилионите на “Lafka” е удар по жизнения стандарт на десетки бургаски семейства. Това не е регионален проблем, а опит за налагане на един дълбоко вреден за държавата монопол, който ще удари и хиляди други граждани на България.  Това посочи след  среща с представители на асоциацията на дребния и среден бизнес в морския град  членът на инициативната група на АБВ Румен Петков.

Освен разсипващ за хората и техния бизнес, нашествието на “Lafka” има и друг потенциално търсен и очакван ефект, посочи още Петков. „Относно продажбата на вестници. Собственикът на вестниците е един. Дистрибуторските фирми са собственост на същия собственик и търговските обекти стават собственост на същия собственик. Това означава, че е един източникът за промиване на общественото съзнание. Казвам го без грам притеснение. Чрез дистрибуцията на инструмента за промиване на общественото съзнание, вестниците на групата на господин Пеевски, се гарантира тяхното доставяне до продажния обект и търговския обект е собственост на същия субект. Т.е. практически ние не можем да говорим за свобода на печата в България“, категоричен бе той.

По думите му монополът на павилионите се е прицелил, освен в големите и средни градове и във всички значими черноморски курорти. В опита за унищожаване на конкуренцията, според него ще бъде използвана и схема, в която е включена и продажбата на тютюневи изделия. “Същото засяга и бизнеса с продажбата на цигари. Монополизиране на производството, монополизиране на дистрибуцията и монополизиране на продажбата. Какви ще бъдат инструментите, които ще бъдат използвани за досмачкване на останалите малки търговски обекти? Например, в едни от търговските обекти няма да се доставят вестници, с което пушачите ще си купуват вестници от там, от където могат да си купят и цигари. А в другите обратно. Няма да се доставят цигари и ще си ги купуваме от другия обект. Това е изключително тревожна тенденция и тя трябва да бъде спряна“, заяви Румен Петков.

Петков сподели и недоумението си от факта, че още преди месеци от асоциацията са представили проблема в писмо до вицепремиера Даниела Бобева, но отговор от нейна страна няма. Това според него може да се тълкува като показател за унизителната зависимост на правителството от Делян Пеевски.

В Бургас имаме произнасяне на две инстанции от съда, с които се отменят решения на местния общински съвет за разрешителните режими към „Lafka”, веднага след тяхното постановяване обаче, част от съветниците в града ги внасят за повторно одобрение, което е много показателно,  посочи още Петков. „Аз не зная защо ГЕРБ става заложник на Делян Пеевски в Бургас и не разбирам защо кметът на общината, господин Николов, става заложник на Делян Пеевски. Но подозирам, че за ГЕРБ това ще даде много лош резултат на предстоящите избори и катастрофален резултат на следващите местни избори“ , заяви още той.

„Срамно е, след икономическата криза, да се унищожава бизнеса на хора, които са успели да оцелеят въпреки всичко“, коментира в заключение  Петков. Той заяви, че е озадачен и от липсата на реакция от страна на областния управител на Бургас, който също отказва да разгледа казуса, въпреки че по него има две постановления на съда.