Българите трябва да се интересуват повече от избора на евродепутати

По време на предизборната кампания се дебатират твърде малко европейски и твърде много политически теми, смята Ивайло Калфин

"Много малко от дебатираните теми по време на предизборната кампания за предстоящия  евровот са свързани с европейските теми. Дискусиите се движат основно около партийните междуособици". Това заяви водачът на евролистата на АБВ Ивайло Калфин на среща с жители на Тетевен.

Мнението на Калфин е, че тази тенденция в никакъв случай не е случайна; нито е случайно това, че голяма част от участниците в европейските избори отказват да влязат в преки дебати по принципни въпроси – теми, свързани с това коя какви агажименти поема, какво възнамерява да свърши и как ще го стори.

В България традиционно няма интерес към изборите за членове на Европейския парламент и поради това активността на тях е ниска. Това обаче не е правилно, тъй като много от ключовите неща, които се случват в България, преди това са били тема на дискусия и са намерили своето решение в Брюксел, обясни Ивайло Калфин.

"Важно е европейската политика на страната и това, какво получаваме от ЕС, да се съчетае с национално съгласие по няколко важни теми. Колкото и да са добри едни евродепутати в ЕП и да получават възможности от Брюксел, ако нямаме съгласие в България по важните национални въпроси, ние няма да знаем какво да искаме, как да го искаме и как да си го вземем", коментира той.

Евродепутатът подчерта, че именно това е и причината да се създаде АБВ."Нашата идея е да се потърси между основните партии съгласие по важните за държавата теми – как да изглеждат образованието, здравеопазването, демографията, какво е важно за икономиката и как искаме да я видим в бъдеще. Това са въпроси, по които очакваме политическите партиии в България да стигнат до съгласие и работим за това. Толкова по-ефективни ще бъдат всички в ЕП, колкото повече има ясни национални цели", продължи той, като допълни, че опитът му като евродепутат досега сочи, че страната ни в повечето случаи не знае какво точно иска.

>"Водят се някакви обсъждания и ние се пазим някое от тях да не ни засегне по някакъв начин. Но нямаме активна позиция – да казваме – ето това за нас е важно, искаме това да стане европейска политика, искаме да го приемете, то да се финансира...”.

Ивайло Калфин коментира, че в началото на еврочленството ни страната ни е проявявала значително повече активност – България беше един от авторите на Дунавската стратегия, бяхме инициатори на Черноморското сътрудничество, България даде модела на общуване на Западните Балкани, работеше много активно в областта на енергийната политика и успя да направи много от тези политики европейски. Сега обаче българското представителство в ЕП е пасивно.

"Седим и гледаме на ЕС като нещо външо, там се случват някакви неща, а ние наблюдаваме какво ще се случи. И това не е добре. И затова ще действаме и в европейските институции, но тук в България трябва да работим, за да си направим националните цели", посочи Калфин. Той отново очерта отново трите цели на АБВ в евровота – доходите на българите, трудовите права на сънародниците ни зад граница и яснотата и важността на това ЕС да стане разбираем за българите.