Борисов: Разпадът в държавата е тотален

При тези безумни назначения ще има чистки

 

"Разпадът в държавата е тотален", заяви пред журналисти в парламента председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов.

„Виждате, че най-важната институция, парламентът, не може да се събере да работи. Там е разпад. Министър Драгомир Стойнев - ми е под достойноството да го коментирам. Ако ГЕРБ е толкова силен, и може да влияе на решенията в Европа, то нека си дадат оставката, и да оставят ГЕРБ да работи той. Национален интерес е това, което спазва българското и европейско законодателство. Национален интерес е това, което гарантира на България приходи. Това, което Стойнев, Орешарски и Станишев направиха, е поредният фарс”, каза Борисов и попита:

„Първа заварка, сега им ги няма тръбите. От миналия август слушаме, че ще подпишат договор за „Южен поток”. Цялата власт е в тях, защо не го подписват?”.

На въпрос как формулира задачите на министрите предвид предизборната кампания, Борисов коментира: „Те на думи са много силни. Те замразиха и АМ „Хемус”, извадиха я от европейската програма и направиха Северна България провинция. Тунелът под Шипка те го замразиха, не друг”.

„Станишев ще се запомни с неговите първи копки. Прави на Белене, сега там има един гьол. Прави на „Южен поток” – сега има останали само няколко бетонни стълбчета. Какво им е виновен ГЕРБ, посочи още Борисов.

"Ще има голяма чистка", категоричен бе Борисов, в отговор на въпрос по отношение на назначенията на управляващите.

На въпрос - дали ще одобри кандидатурата за председател на Сметната палата на бивша съветничка на Сергей Станишев, Борисов заяви: "Няма да одобрим кандидатурата за председател на Сметната палата. За съжаление, това е поредната институция, която вече няма да съществува, включително и за нас".

„Как може, бивша съветничка на Станишев, да дойде след това като институция, и да одитира, например политическите партии? Това е тотален разпад. След това действително ще има голяма чистка. С тези безумни назначения, които правят, няма как да не се случи това”, допълни Борисов.
„Това са опорните точки, по които работят. В момента тези хора в ДФЗ дават да се правят проекти, програми, които дори от Брюксел не са одобрени. Разпадът в държавата е тотален”, каза Борисов, във връзка с това, че от Държавен фонд „Земеделие” са признали, че по времето на ГЕРБ не е имало яхти, закупувани с европейски средства за земеделие.

На въпрос за това, че изтича срокът за референдум на поставените въпроси от президента Росен Плевнелиев, Борисов коментира: „С този парламент, с тази тройна коалиция, която виждате как се събира по коридорите – БСП, ДПС и „Атака”, няма никакъв шанс в държавата да се случи нещо положително".

Лидерът на ПП ГЕРБ допълни още, че в България нищо не е прогнозируемо: „Затова и инвеститорите бягат, затова безработицата мина 40 000 души повече, отколкото ние им оставихме. Затова инфраструктурните проекти се замразяват, спират се плащания”.