Парламентът избира председател на Сметната палата днес

В 14-дневен срок от избирането, председателят ще направи предложение пред Народното събрание за избор на още 8 членове на ръководството на Сметната плата

На редовното заседание днес парламентът ще избере председател на Сметната палата. Депутати от Коалиция за България и ДПС предложиха за поста Лидия Руменова, която е бивш член на Сметната палата.

В 14-дневен срок от избирането, председателят ще направи предложение пред Народното събрание за избор на още 8 членове на ръководството на Сметната плата.

Припомняме, че бе решено управителното тяло на одитния орган да се състои от 9 души - председател и 8 члена, които се избират и освобождават от парламента за срок от 7 години. Председателят не може да бъде преизбиран. Председателят на Сметната палата ще получава освновно месечно възнаграждение в размер на 90% на сто от възнаграждението на председателя на Народното събрание.

Сред спряганите имена за председателското място са това на бившия заместник-финансов министър в три кабинета Кирил Ананиев, на бившия член на Сметната палата Надежда Сантолова, както и на членовете Лидия Руменова, Горица Грънчарова и Хюсеин Чауш.

В дневния ред на заседанието е и второто четене на промени в Закона за подпомагане на земеделските производители и в Закона за обществените поръчки.