Изтича срокът за деклариране на доходи и плащане на данъци без санкции

След това НАП започва да начислява годишна лихва от 10 % върху размера на задължението

Срокът, в който можем да подадем данъчната си декларация и да платим дължимото, без санкции, изтича днес. След 30 април НАП започва да начислява годишна лихва от 10 % върху размера на задължението.

Около 30 000 са данъчните декларации, които се очакват днес, а данъчните съветват да се използват дистанционните услуги.

Он-лайн разплащането и подаването на данъците по интернет или по пощата могат да ви улеснят значително, ако сте избрали последния ден за деклариране и заплащане на данъка. Всяка трета декларация по време на кампанията е подадена без пряк контакт с данъчните. Много важно е да знаете, че днес изтича и срокът, в който трябва да се издължите, казва Росен Бъчваров от НАП пред БНР. В противен случай следват санкции:

"Освен натрупването на лихви, по-важното, което трябва да знаят нашите клиенти е, че скоро след това може да започне процедура по принудително събиране, която е неприятна и за двете страни - включително запор на заплата, запор на някакви движими вещи и редица други, не особено приятни способи за принудително изпълнение, още в рамките на няколко седмици след изтичането на крайния срок 30 април."

Тази година, последният ден от данъчната кампания съвпадна с деня на т. нар. "икономическа свобода", когато се приема, че сме се издължили към бюджета и започваме да работим единствено за себе си.

Всяка година икономисти изчисляват деня, до който всичко изработено отива да покрие всичките ни задължения към бюджета или с други думи, датата, до която работим за правителството и след която вече ще работим само за себе си. Това е денят на свободата от правителството и тази година той се пада точно преди Деня на труда, който е неработен.

Тъй като дните до 6 май са почивни, данъкоплатците ще бъдат освободени от работа за държавата, а тя, от своя страна, ще финансира харчовете си със заеми, пресмятат експертите. Заемите, обаче, се връщат и затова тези 5 дни ще бъдат отработени в полза на държавата, предупреждават от Института за пазарна икономика и казват, че заради кризата, денят на свободата от правителството в последните години се измества все по-напред. Но за в бъдеще, за да се компенсира дефицитът в бюджета, той ще се премества по-късно през годината.